18 Ιανουάριος 2020, 08:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 08:22

Συναγερμός για τον μυστηριώδη ιό από την Κίνα

  • Συναγερμός για τον μυστηριώδη ιό από την Κίνα
    (Φωτ.: EPA / S. Sabawoon)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου για τον νέο μυστηριώδη ιό που έχει ήδη προκαλέσει δύο θανάτους στην Κίνα, καθώς θεωρείται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι υψηλότερος κατά αρκετές εκατοντάδες από αυτόν που εκτιμούν οι τοπικές Αρχές. Επισήμως, η κινεζική πλευρά ανακοίνωσε ότι η πνευμονία που συνδέεται με τον κορονοϊό τύπου SARS έχει προσβάλει τουλάχιστον 41 ανθρώπους από τις 12 Ιανουαρίου, και ότι η εστία της επιδημίας βρίσκεται στην Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Η εκτίμηση του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάλυσης για Λοιμώδεις Ασθένειες, το οποίο συμβουλεύει θεσμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ότι τα κρούσματα στην κινεζική επαρχία είναι τουλάχιστον 1.723.

Για την εκτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη και τα περιστατικά που έχουν εντοπιστεί εκτός Κίνας (δύο στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία), για να υπολογίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που ενδεχομένως προσβλήθηκαν στην Βουχάν βάσει των δεδομένων των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της πόλης. «Ανησυχώ σαφώς περισσότερο απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Στο Χονγκ Κονγκ οι Αρχές ανακοίνωσαν πιο αυστηρούς ελέγχους της θερμοκρασίας για τους επιβάτες που φτάνουν από την ηπειρωτική Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ελέγχους σε πρώτη φάση σε τρία αεροδρόμια.

Ο νέου τύπου κορονοϊός ξυπνά μνήμες από το 2002 και τον SARS, τον ιό που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους. Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό, ωστόσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχουν ακόμη αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, με βασικότερες το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα. Οι Κινέζοι, από την μεριά τους, έχουν ανακοινώσει ότι οι περισσότεροι διαγνωσμένοι ασθενείς είχαν πάει σε αγορά με ζώντα ζώα, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ιός ενδέχεται να είναι ζωικός και να μεταδόθηκε σε ανθρώπους.