17 Ιανουάριος 2020, 23:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 23:40

Δένδιας: Η Τουρκία είναι η πιο αναμειγμένη ξένη δύναμη στη Λιβύη

  • Ο Δένδιας αύριο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των δύο μνημονίων μεταξύ κυβέρνησης της Τρίπολης και Τουρκίας, είναι οι τρεις πυλώνες επάνω στους οποίους περιμένει η Αθήνα να κινηθεί η διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (19/1).

«Εμείς μιλάμε πάντοτε με την αίσθηση και των δικών μας συμφερόντων, αλλά και των καθηκόντων μας σαν μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποια είναι η ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα της Λιβύης; Είναι η θέση που υπάρχει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι θέσεις όπως περιγράφονται στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Που σημαίνει ανακωχή, κατάπαυση του πυρός, και από εκεί και πέρα μεταξύ των άλλων και αναγνώριση της ακυρότητας των δυο μνημονίων μεταξύ της Λιβύης, της κυβέρνησης δηλαδή της Τρίπολης και της Τουρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν έλαβε δέσμευση από τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι θα συμπεριλάβει την κατάργηση των δύο μνημονίων στους όρους που θα θέσει για να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία, ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Ο στρατάρχης Χαφτάρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δύο μνημονίων. Θεωρεί ότι είναι εις βλάβη της Λιβύης και εις βλάβη του λιβυκού λαού. Εάν θα το θέσει ως απαραίτητο όρο για τη σύναψη της ανακωχής, αυτό δεν ξέρω να σας το πω. Αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι η πλευρά Χάφταρ επιδιώκει την κατάργηση αυτών των δύο μνημονίων σαν επιβλαβών για τη Λιβύη και τους Λίβυους πολίτες και κατά συνέπεια η στόχευσή τους είναι η ακύρωση των δύο αυτών μνημονίων.

»Δεν είναι όμως μόνο αυτή η πλευρά. Την ίδια θέση έχει και η Αίγυπτος, την ίδια θέση έχει και η Σαουδική Αραβία, την ίδια θέση έχει και το Μαρόκο, την ίδια θέση έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ίδια θέση έχει και η Κύπρος, την ίδια θέση έχει και το Ισραήλ, την ίδια θέση έχει και η Γαλλία, την ίδια θέση έχουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια θέση έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράστηκε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».


Ολόκληρη η συνέντευξη Ν. Δένδια στην ΕΡΤ

Γιατί απουσιάζει η Ελλάδα
Αναφορικά με το λόγο που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι διεργασίες γι' αυτή τη διάσκεψη έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια. «Η Ελλάδα είχε κάνει την επιλογή τότε ότι δεν επιθυμεί να μετέχει σε πρωτοβουλίες που οργανώνουν άλλοι, επιθυμούσε κατά την άποψη της τότε κυβέρνησης, να δημιουργεί δικές της πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα δεν είχε συμμετάσχει επίσης και στις πρωτοβουλίες για τη Συρία, όπως καλά ξέρετε. Όταν η παρούσα κυβέρνηση ξεκίνησε την προσπάθεια συμμετοχής, ήταν αργά. Κατά την άποψή μου λάθος, αλλά η γερμανική πλευρά δεν δέχτηκε την καθυστερημένη συμμετοχή μας παρά τις προσπάθειες που έγιναν και από εμένα και από τον πρωθυπουργό και συνολικά νομίζω από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, όταν καταλάβαμε τι σημαίνει η μη συμμετοχή μας στα τεκταινόμενα στη Λιβύη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα θέλει να υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη, να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή και όχι μια ευκαιριακή ανακωχή.

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Αθήνας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, είπε χαρακτηριστικά πως «δεν κρατάμε και ένα τεράστιο καλάθι. Το Βερολίνο είναι μια φάση. Δεν είναι το τέλος μιας διαδικασίας. Μην περιμένουμε δηλαδή ότι όλα θα συμβούν...». Πρόσθεσε ότι από αυτή τη φάση «περιμένουμε κατ’ αρχήν και προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύναμε το στρατάρχη Χαφτάρ να υπάρξει ανακωχή και να υπάρξει μια αρχική κατανόηση για την απομάκρυνση των ξένων στοιχείων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, ώστε καταλαβαίνετε βεβαίως ότι η Τουρκία φιγουράρει πρώτη-πρώτη. Η Τουρκία είναι η πιο αναμειγμένη στη Λιβύη ξένη δύναμη. Και από εκεί και πέρα, να μπορέσει η λιβυκή κοινωνία να βρει το δρόμο της και σε αυτό το δρόμο απαραίτητο στοιχείο είναι και η ακύρωση αυτών των δύο μνημονίων, διότι αυτά τα δύο μνημόνια στην πραγματικότητα είναι η ομπρέλα μιας ξένης επέμβασης στη Λιβύη.

»Είναι η ομπρέλα της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη.

»Άρα λοιπόν περιμένουμε να είναι το Βερολίνο ένα σκαλί στην διαδικασία ειρήνευσης στη Λιβύη. Προς αυτή την κατεύθυνση ενθαρρύναμε το στρατάρχη Χαφτάρ. Είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους παίκτες οι οποίοι ασχολούνται με αυτό το θέμα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε ότι προσθέσαμε και εμείς το μικρό μας λιθαράκι στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή».

Τουρκική προκλητικότητα
Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ότι η Τουρκία λειτουργεί «εις βάρος της σταθερότητας της περιοχής» και «εις βάρος και των συμφερόντων της τουρκικής κοινωνίας». Ως προς το τι θα κάνει η Ελλάδα εάν η Άγκυρα στείλει ερευνητικό σκάφος νότια του Καστελόριζου, ο Ν. Δένδιας ήταν ξεκάθαρος: «Όπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια και το εθνικό συμφέρον όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Επ’ αυτού έχουμε ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν έχουμε δυνατότητες επιλογής. Δεν υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στην Ελλάδα  μπορεί να μην εκτελέσει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις και να μην υπερασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Άρα λοιπόν αυτή είναι η θέση μας, είναι ξεκάθαρη, είναι μια θέση σύγχρονη, ευρωπαϊκή, την έχουμε διακηρύξει με κάθε τρόπο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».