17 Ιανουάριος 2020, 17:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 17:45

Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Άκυρα τα μνημόνια Σαράτζ-Ερντογάν

  • Χαφτάρ σε Μητσοτάκη: Άκυρα τα μνημόνια Σαράτζ-Ερντογάν
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δ. Παπαμήτσος)

Για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή. Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Λίβυος αξιωματούχος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στη χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης χωρίς αποκλεισμούς.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο Χ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράτζ-Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον Χ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Συνολικά, οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του μνημονίου Σαράτζ-Τουρκίας και για τη δέσμευσή του σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το ...τιτίβισμα του Κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση με τον Χ. Χαφτάρ:

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.