19 Ιανουάριος 2020, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2020, 14:47

Ρουμανία: Η γέφυρα «ανιχνευτής ψεύδους», στέκι του Καζανόβα και «τιμωρός» των ψευτών

  • Ρουμανία: Η γέφυρα «ανιχνευτής ψεύδους», στέκι του Καζανόβα και «τιμωρός» των ψευτών
    (Φωτ.: Cezar Suceveanu / commons.wikimedia.org)

Την έχουν χαρακτηρίσει «ανιχνευτή ψεύδους», στέκι του κάθε... Καζανόβα και τιμωρό των ψευτών, και στο διάβα του χρόνου κατάφερε όχι μόνο να γίνει περισσότερο γοητευτική και ελκυστική, αλλά και να «δέσει» την ύπαρξή της με θρύλους που μετρούν αιώνες ζωής: Ο λόγος για τη γέφυρα των... ψεμάτων στην πόλη Σίμπιου, μία από τις παλαιότερες κατασκευές στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης που βρίσκεται στο κέντρο της Ρουμανίας.

Πώς όμως κατάφερε να αναδειχθεί από μια απλή και λειτουργική πεζογέφυρα που εξυπηρετεί και διευκολύνει τη μετακίνηση των ανθρώπων σε σημείο αναφοράς όχι μόνο της πόλης, αλλά και της Ρουμανίας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες;

Τα γεγονότα
Το 1859, η παλιά ξύλινη πεζογέφυρα που βρισκόταν σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης, πάνω στην οδό Όκνεϊ, ανακατασκευάστηκε από την εταιρεία Friedrich Hütte. Ήταν η πρώτη γέφυρα από χυτοσίδηρο στη Ρουμανία και επίσης η πρώτη χωρίς πυλώνες. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, του εξαιρετικά καινοτόμου για την εποχή της τρόπου κατασκευής, η γέφυρα άρχισε να συνοδεύεται από αστικούς μύθους.


Και σε γραμματόσημο!

Γέφυρα ανιχνευτής ψεύδους
Στα χρόνια που πέρασαν η γέφυρα όχι μόνο επιτελούσε το έργο για το οποίο κατασκευάστηκε, αλλά ήταν και ένας ιδιότυπος «ορός της αλήθειας». Και αυτό διότι ο θρύλος την θέλει να είναι σε θέση να «πει» εάν κάποιος λέει ψέματα. Πώς; Εάν κάποιος λέει ψέματα την ώρα που την διασχίζει, αυτή κάνει έναν περίεργο θόρυβο σαν να προειδοποιεί τον ψεύτη ότι είναι έτοιμη να καταρρεύσει για να τον τιμωρήσει.

Ο θρύλος αυτός έχει προκαλέσει εκατοντάδες πολίτες να δοκιμάσουν την τύχη τους, είτε διαψεύδοντας είτε επιβεβαιώνοντας τη γέφυρα.

Ο θρύλος του Καζανόβα...
Ως ένα από τα κεντρικά και ρομαντικά σημεία της πόλης, η γέφυρα που (εκείνη την εποχή) όμοιά της δεν υπήρχε όχι μόνο στην πόλη αλλά ούτε στην υπόλοιπη χώρα, συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των ερωτευμένων που ήθελαν να περπατούν πάνω της και να δίνουν όρκους αιώνιας αγάπης. Τα περισσότερα ζευγάρια εκεί έδιναν τα πρώτα τους ραντεβού και αξιωματικοί από τη στρατιωτική ακαδημία συναντούσαν νεαρές κοπέλες και τους έδιναν υποσχέσεις που στη συνέχεια αποδεικνύονταν λόγια του... αέρα.

Και μια ιστορία τρόμου
Οι νεαρές κυρίες για τις οποίες η εποχή «πρόσταζε» ότι είχε φτάσει η εποχή να έλθουν «εις γάμου κοινωνίαν» πήγαιναν πάνω στη γέφυρα και ορκίζονταν αιώνια αγάπη στον σύντροφό τους, καθώς και ότι θα περιμένουν την πρώτη νύχτα του γάμου για να περάσουν στη νέα φάση της ζωής τους. Ο θρύλος λέει ότι εάν την πρώτη νύχτα του γάμου οι γαμπροί έβρισκαν πως οι νύφες δεν είχαν τηρήσει την υπόσχεσή τους, τις πετούσαν πάνω από τη γέφυρα για τιμωρία.


(Φωτ.: Eva Poteaca / itinari.com)

Ο έντιμος έμπορος
Άλλος θρύλος θέλει εμπόρους που ενδεχομένως κερδοσκοπούσαν να έχουν αποκαλυφθεί ενώπιον όλων των πολιτών στην άκρη της γέφυρας, με αποτέλεσμα στα χρόνια που πέρασαν οι έμποροι να μην τολμούν όχι μόνο να βγάλουν περισσότερα χρήματα σε βάρος των πελατών τους, αλλά ούτε καν να σκεφτούν κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, ακόμα και σήμερα, πολλοί έμποροι είναι αυτοί που αστειευόμενοι ζητούν από συναδέλφους τους να διασχίσουν τη γέφυρα για να δουν πώς θα «αντιδράσει» – εάν θα καταρρεύσει ή όχι από το βάρος των... ψεμάτων που «κουβαλούν».

Γέφυρα προς... αποφυγή
Αληθινοί ή όχι, οι θρύλοι γύρω από την πεζογέφυρα με το περίεργο και ενδεχομένως μοναδικό στον κόσμο όνομα προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών της ρουμανικής πόλης, αφού τόσο ο οργανισμός τουρισμού όσο και ταξιδιωτικά πρακτορεία όχι απλώς την προωθούν ως αξιοθέατο που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος που θα βρεθεί στο Σίμπιου, αλλά ενισχύουν τη «φήμη» της, αφού αναφέρουν πως ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της πόλης αποφεύγουν να την διασχίσουν, φοβούμενοι ότι θα καταρρεύσει από τα ψέματα που έχουν πει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.