17 Ιανουάριος 2020, 15:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 15:52

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για τη Λιβύη

  • Επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για τη Λιβύη
    (Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Λιβύης και τη διάσκεψη του Βερολίνου, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως έκανε και χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, εξέφρασε στην καγκελάριο τη δυσαρέσκειά του για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη γερμανική πρωτεύουσα, αλλά και την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών, και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στη διάσκεψη να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με την Αθήνα, εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις ευρωπαϊκές θέσεις και επανέλαβε ότι η συνάντηση κορυφής έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών.