18 Ιανουάριος 2020, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάρτιος 2020, 13:24

Ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης και η μεγάλη του αγάπη για την ποντιακή μουσική και το νταούλι

  • Ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης και η μεγάλη του αγάπη για την ποντιακή μουσική και το νταούλι
    Ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης σε εκδήλωση στην Γλυφάδα (φωτ.: facebook / Θεοδόσης Ευφραιμίδης)

Με γνώμονα την αγάπη του για την τέχνη, και κυρίως την ποντιακή παράδοση, την οποία υπηρετεί με πάθος όλα αυτά τα χρόνια, ο νταουλτζής Θεοδόσης Ευφραιμίδης παραδίδει μαθήματα ήθους και ταπεινότητας αφήνοντας τη δουλειά του να μιλήσει. Ο νεαρός καλλιτέχνης, μεταξύ άλλων, αυτόν τον καιρό είναι και χοροδιδάσκαλος στο Σύλλογο Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» μαθαίνοντας σε μικρούς και μεγάλους τα χορευτικά βήματα των προγόνων του.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες χορούς, εκδηλώσεις και φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γεννήθηκε το 1987, με καταγωγή από τα Σούρμενα και τη Ματσούκα του Πόντου, και μεγάλωσε ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μακρυνίτσα Σερρών. Ο συνονόματος παππούς του θα έλεγε κανείς ότι ήταν ο μέντοράς του, αφού ήταν κατασκευαστής παραδοσιακών μουσικών οργάνων και μάθαινε τα παιδιά του χωριού αφιλοκερδώς νταούλι. Γαλουχήθηκε λοιπόν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσε η ποντιακή μουσική, και η πορεία του ήταν μονόδρομος. Ο μικρός τότε Θεοδόσης μαθαίνει ποντιακούς χορούς γιατί, όπως λέει, «Ένας καλός νταουλτζής πρέπει πρώτα να ξέρει να χορεύει καλά», και ξεκινά να μυείται στον κόσμο της ποντιακής μουσικής μαθαίνοντας να παίζει νταούλι κοντά στον πατέρα του Γιάννη, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος καλλιτέχνης στην εποχή του.


(Φωτ.: Θεοδόσης Ευφραιμίδης)

«Σε ηλικία 10 ετών με εμπιστεύεται ο Συμούλτ’ς και συμμετέχω σε δίσκο του» αναφέρει στο pontos-news.gr. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς (Πόντιους και μη) καλλιτέχνες και έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις, χορούς και φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού.

«Από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία μου μέχρι τώρα ήταν οι βραδιές στο θέατρο Ηρώδου Αττικού όπου μαζί με ταλαντούχους χορευτές και μουσικούς παρουσιάσαμε την πλούσια και διαχρονική παράδοσή μας σε χιλιάδες κόσμο» καταλήγει.