19 Ιανουάριος 2020, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 18:06

Γιαγιά στο χωριό Γιαγντάν της Αρμενίας μιλάει ποντιακά (βίντεο)

  • Γιαγιά στο χωριό Γιαγντάν της Αρμενίας μιλάει ποντιακά (βίντεο)
    Ο νεαρός ερευνητής με την Πόντια γιαγιά και την οικογένειά της στο Γιαγντάν (φωτ.: The Planet Project)

Παθιασμένος με τις ξένες γλώσσες, κυρίως εκείνες που κινδυνεύουν να χαθούν, δηλώνει ο 16χρονος Αμερικανός TJ Huizar, εμπνευστής του «The Planet Project», στο πλαίσιο του οποίου ταξιδεύει για να γνωρίσει τον πλανήτη. Προσφάτως ο έφηβος που μιλάει δέκα γλώσσες ολοκλήρωσε το ταξίδι του στον Καύκασο και συγκεκριμένα σε Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν. Εκεί αναζήτησε ανθρώπους που μιλούν χαμένες ή επαπειλούμενες γλώσσες.

Έτσι έφτασε και στο χωριό Γιαγντάν της Αρμενίας όπου ήρθε σε επαφή με την ποντιακή διάλεκτο.

Ρωτώντας «μια κυρία που ξέρει τα πάντα στο χωριό», γνώρισε μια οικογένεια όπου μόνο ένα άτομο μπορούσε να συνεννοηθεί στα ρωσικά, ενώ η γιαγιά της οικογένειας μιλούσε μόνο ποντιακά και λίγα αρμενικά.


Ακούστε την Πόντια γιαγιά να μιλάει για τον πόνο της, για τα πέντε παιδιά της που δεν ζουν πλέον όλα, από περίπου το 16ο έως το 24ο λεπτό

Όταν έμαθε ότι η γιαγιά μιλούσε μια σπάνια για την περιοχή γλώσσα, με τη βοήθεια του τηλεφώνου του άρχισε να ρωτάει λέξεις ή εκφράσεις να του τις πει στα ποντιακά. Μέσα από την κουβέντα ο νεαρός Αμερικανός, που είναι μιγάς και κατάγεται από την Αριζόνα, αντιλαμβάνεται ότι εκτός της Γενοκτονίας των Αρμενίων, υπάρχουν κι άλλοι λαοί που έχουν πέσει θύματα Γενοκτονίας από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα, όπως οι Πόντιοι.


(Φωτ.: The Planet Project)