17 Ιανουάριος 2020, 12:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 13:12

Συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη, ακόμα και με στρατό

  • Συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε τη Λιβύη, ακόμα και με στρατό
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Μέρος της ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη την Κυριακή θα πρέπει να θεωρείται η έκτακτη επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ. Η συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια κράτησε 90 λεπτά και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία για την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Αθήνα, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ζήτησε από τον στρατάρχη να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, «αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας». Σχετικά με το κομμάτι της συμφωνίας με την Άγκυρα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Γερμανία στην επικείμενη διάσκεψη θα διατυπώσει την «κοινή ευρωπαϊκή θέση».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ συμφωνεί με την Ελλάδα, και ότι αυτό θα διαφανεί και στις επίσημες δηλώσεις που θα γίνουν από την άλλη πλευρά. Επίσης διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης, «είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις αναδοχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων».