17 Ιανουάριος 2020, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 11:18

Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ολέξι Χοντσαρούκ

  • Ουκρανία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Ολέξι Χοντσαρούκ
    Ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολέξι Χοντσαρούκ (φωτ.: EPA / OLEG PETRASYUK)

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολέξι Χοντσαρούκ, μετά τη δημοσιοποίηση ηχητικού όπου ακουγόταν να λέει ότι ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ξέρει τίποτα για την οικονομία. «Ανέλαβα αυτή τη θέση για να φέρω σε πέρας το πρόγραμμα του προέδρου. Για μένα είναι πρότυπο αξιοπρέπειας και ανεκτικότητας», έγραψε ο Χοντσαρούκ στο Facebook.

Το γραφείο Τύπου του Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε την επιστολή και θα την εξετάσει αργότερα.

Πάντως ο Χοντσαρούκ τόνισε ότι οι πολίτες «δεν θα πρέπει να σπεύσουν να βγάλουν συμπεράσματα», κάτι που έκανε αρκετούς αναλυτές να αναρωηθούν εάν όντως επιθυμεί να παραιτηθεί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters απάντησε: «Μην σπεύδετε να βγάλετε συμπεράσματα», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει εάν με αυτό τον τρόπο ελέγχει την εμπιστοσύνη του Ζελένσκι στο πρόσωπό του.

Ο Χοντσαρούκ διορίστηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο στη θέση του πρωθυπουργού τον Αύγουστο, αφού το κόμμα του Ζελένσκι κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές. Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και έχει ήδη λάβει την προκαταρκτική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο για ένα δάνειο το οποίο θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.