17 Ιανουάριος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 09:32

Προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης, ταχύτερη η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

  • Έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις και τον Ιούνιο
    (Φωτ.: pixabay.com)

Στις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης. Θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021», δήλωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν άδικο φόρο έτσι όπως έχει διαρθρωθεί.

Μητσοτάκης: Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και αποφέρει στα δημόσια ταμεία περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια ως προς το ύψος της μείωσής της. Το μέτρο είναι πιθανό να έχει ακόμα και αναδρομική ισχύ, ώστε να καλύψει και τα περσινά εισοδήματα.

Ασφαλιστικές εισφορές
Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη, η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το δεύτερο μέρος τόνωσης του εισοδήματος των μισθωτών της μεσαίας τάξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο υφιστάμενος σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μείωση κατά 0,9% από τον προσεχή Ιούλιο και το συνολικό ψαλίδισμα κατά 5% σε μια τετραετία (από 41% το 2020 σε 36% το 2023), με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,35 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 565 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, όπως όλα δείχνουν, θα συντμηθεί και η κυβέρνηση θα προτιμήσει τη γρηγορότερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αντί για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.

«Η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή. Θα ζυγίσουμε εάν χρειάζεται η πρόσθετη μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 20% και, αν κρίνουμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε ακόμα πιο επιθετικά τη φορολόγηση στην εργασία, ενδεχομένως να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.