17 Ιανουάριος 2020, 08:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 08:16

Συναντήσεις Χαφτάρ με Δένδια-Μητσοτάκη στην Αθήνα, πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

  • Συναντήσεις Χαφτάρ με Δένδια-Μητσοτάκη στην Αθήνα, πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου
    Στιγμιότυπο από την άτυπη συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας (φωτ.: Twitter / Nikos Dendias)

Μέρος της ευρύτερης διπλωματικής προσπάθειας της Αθήνας να ενισχύσει τη θέση της ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη θα πρέπει να θεωρείται η έκτακτη επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ. Ο Λίβυος στρατάρχης έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα το απόγευμα της Πέμπτης από τη Βεγγάζη όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας ο οποίος εξασφάλισε τη συναίνεση για κατάπαυση του πυρός μέχρι τις συνομιλίες της Κυριακής.

Ήδη ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε ανεπίσημα με τον Χαλίφα Χαφτάρ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του ναυάρχου Φαράζ Αλ Μαχντάουι.

Το επίσημο ραντεβού στο υπουργείο Εξωτερικών είναι στις 10:30, ενώ η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή, μιας και ο στρατάρχης δεν είναι αρχηγός κράτους.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα το τελευταίο 24ωρο έχει εντατικοποιήσει την επικοινωνία της με το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που τείνει να δημιουργηθεί ενόψει της διάσκεψης από την οποία θα είναι απούσα, όπως και η Κύπρος. Παράλληλα, η ελληνική διπλωματία φέρεται να έχει ανοίξει δίαυλο και με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τουλάχιστον, για μια λύση της τελευταίας στιγμής που είτε θα οδηγήσει εμβόλιμα την Ελλάδα στη γερμανική πρωτεύουσα, είτε μπορεί να ανοίξει προοπτικές για άλλου είδους συνομιλίες, με τη χώρα μας να έχει ρόλο.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha κατέστησε σαφές πως θα ασκηθεί βέτο εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό στη Λιβύη, αλλά και το σεισμογραφικό πλοίο Oruç Reis για έρευνες. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα ότι στο Βερολίνο δεν θα συζητηθούν θέματα θαλασσίων συνόρων και πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο.

Το βράδυ της Πέμπτης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώθηκε ότι αυτός που θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.