17 Ιανουάριος 2020, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουάριος 2020, 10:18

Microsoft: Δεσμεύτηκε για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2030

  • Η Microsoft επενδύει στην Ελλάδα ένα δισ.ευρώ 3
    (Φωτ.: pixabay.com/ efes)

Μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα δεσμεύτηκε πως θα έχει έως το 2030 η εταιρεία Microsoft, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή. Η δέσμευση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην εξάλειψη το 2050 κάθε εκπομπής άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τη Microsoft από την ίδρυσή της το 1975, ανακοίνωσε ο κολοσσός της πληροφορικής.

Ο πλανήτης θα πρέπει να επιτύχει το στόχο της μηδενικής εκπομπής αλλά όσοι ανάμεσά μας μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά, πρέπει να το κάνουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για να εκπληρώσει το σχέδιό του, ο όμιλος που έχει την έδρα του στο Ρέντμοντ (στη δυτική Πολιτεία της Ουάσινγκτον) προβλέπει να τροφοδοτεί μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες όλα τα κέντρα δεδομένων που διαθέτει, τα κτήριά του και τις εγκαταστάσεις του έως το 2025, να καθιερώσει «έναν εσωτερικό φόρο άνθρακα» τον Ιούλιο του 2020 και να μετάσχει σε επιχειρήσεις αναδάσωσης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα νέο «ταμείο καινοτομίας για το κλίμα», στόχος του οποίου θα είναι η βελτίωση των τεχνολογιών της σε σχέση με τη συλλογή και την εξάλειψη του άνθρακα. Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ήδη δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές τους διοξειδίου του άνθρακα. Τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Amazon Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε ότι ο όμιλός του θα επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα το 2040. Η βρετανική εταιρεία ενέργειας Drax ανακοίνωσε από την πλευρά της τον Δεκέμβριο ότι σκοπεύει να γίνει η πρώτη εταιρεία «αρνητική στον άνθρακα», δηλαδή ότι προβλέπει να απορροφά περισσότερο CO2 από αυτόν που θα εκπέμπει αρχίζοντας από το 2030.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΓ.