16 Ιανουάριος 2020, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2020, 16:29

Ο Τσίπρας στηρίζει τη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία

  • Ο Τσίπρας στηρίζει τη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Ναι» στην υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Προεδρία είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε την απόφαση του κόμματός του πράξη ευθύνης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τσίπρας: Έχω δηλώσει και από το βήμα της Βουλής ότι εγώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης Μητσοτάκης δεν θα γίνω.

Αφού τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε γιατί δεν επέλεξε να στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο που εξελέγη με ευρεία διακομματική συναίνεση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις του σε μια μέρα με βαριά και αρνητική πολιτική ατζέντα για τη κυβέρνηση, «μήπως και καταφέρει να την αλλάξει».

«Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που επί μήνες διέσυρε το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας και μέγα σφάλμα που επιλέγει να μην ανανεώσει τη θητεία ενός πετυχημένου Προέδρου, του Προκόπη Παυλόπουλου, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να τον αντιγράψει ή να τον ακολουθήσει στον ολισθηρό αυτό δρόμο της ανευθυνότητας», σημείωσε.

Όπως είπε, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποτέλεσε κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα τόνισε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού ουσιαστικά ακυρώνει την κριτική που ασκήθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση για χειραγώγηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

«Και δεν ήταν τυχαία επιλογή μας για τη θέση αυτή, αφού υπήρξε μια εξαίρετη δικαστής που υπηρέτησε με σθένος τη Δικαιοσύνη, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Και δεν δίστασε να συνταχθεί ακόμη και με τη μειοψηφία για να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί ή έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γνωρίζω, όπως γνωρίζουν όλοι, ότι ο κ. Μητσοτάκης με τη πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν επιχειρεί μια υπέρβαση, αλλά μια ακόμη επικοινωνιακή ντρίμπλα. Από τη μεριά μας η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή», κατέληξε.

Ποια είναι η διαδικασία για την εκλογή
Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 22 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Τετάρτη. Με βάση την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, υπάρχει η δυνατότητα για πέντε ψηφοφορίες, με διαφορά πέντε ημερών η μία από την άλλη.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Εάν δεν συγκεντρωθούν, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε μέρες, αλλά και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Εάν ούτε τότε συγκεντρωθούν τα 200 «ναι» έχουμε νέα ψηφοφορία με όριο τις 180 ψήφους. Στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτούνται 151 ψήφοι, και εάν και πάλι δεν προκύψει ο απαραίτητος αριθμός στην τελική φάση της διαδικασίας απαιτείται σχετική πλειοψηφία.