16 Ιανουάριος 2020, 15:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2020, 14:50

Θεσσαλονίκη: Καινοτόμος συσκευασία αυγών φυτεύεται και δίνει... φακές

  • Θεσσαλονίκη: Καινοτόμος συσκευασία αυγών φυτεύεται και δίνει... φακές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Νεοφυή επιχείρηση, που θα αποτελέσει το «όχημα» για την εμπορική κυκλοφορία της καινοτόμου συσκευασίας αυγών «Biodegrapak», η οποία μετά τη χρήση μπορεί να φυτευτεί στη γη και να βλαστήσει δίνοντας... φακές, ιδρύει στη Δανία ο τριανταπεντάχρονος σχεδιαστής βιομηχανικών προϊόντων Γιώργος Μπόσνας.

Η καινοτόμος συσκευασία αποτελείται από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους.

«Μέχρι το τέλος του 2020 η νεοφυής εταιρεία (startup) θα τεθεί σε λειτουργία» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μπόσνας, προσθέτοντας ότι «ήδη μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, από Αυστραλία, Ευρώπη, μέχρι Βραζιλία και Αμερική, μου χτύπησαν την πόρτα, εκδηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον τους για την εμπορική αξιοποίηση της καινοτόμου αυγοθήκης», υπογράμμισε.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Τα πεταμένα χάρτινα σκουπίδια στα γρασίδια «γέννησαν» την Biodegrapak
«Η ιδέα για την Biodegrapak ήρθε όταν σε μια βόλτα παρατηρούσα τόσα χάρτινα σκουπίδια στα γρασίδια. Σκέφτηκα λοιπόν ότι εφόσον το χαρτί διασπάται στο χώμα, γιατί να μην υπάρχει μια συσκευασία που εκτός από το να διασπάται, να μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω;» επισήμανε. Με αυτήν τη σκέψη, ο Γιώργος ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορα χαρτόνια και «άρχισα να ερευνώ τις ιδιότητες του εδάφους, ώσπου βρέθηκα μπροστά σε μια λίστα από σπόρους που λειτουργούν ευεργετικά για το έδαφος. Κατέληξα σε ένα μίγμα από καθαρό χαρτοπολτό και πρόσθεσα φακές που λειτουργούν σαν λίπασμα για το έδαφος. Έκανα μερικά πειράματα για τις αναλογίες, και μετά από αρκετές αποτυχίες βρήκα το σωστό μίγμα».

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί, «έφτιαξα μια μήτρα χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση, ξεκίνησα τα πατήματα και είχα αποτελέσματα, όπως και τα πρώτα πρωτότυπα, που ήδη έχω στείλει σε σημαντικές εκθέσεις». Την πρώτη του επαφή για την εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος την είχε με εταιρεία της Β. Ελλάδας, «ωστόσο η μαγιά δεν έδεσε κι έτσι συνεχίζω με τη startup εταιρεία και με τη ζήτηση που ήδη καταγράφεται έντονη από το εξωτερικό».

Μάλιστα, το Biodegrapak, που εστάλη σε διαγωνισμό με θέμα το circular design (σχεδιασμό για κυκλική οικονομία), κέρδισε την πρώτη θέση στο Young Balkan Designers, ενώ έχει ήδη αποσπάσει και άλλα βραβεία.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μπόσνας –που συστήνεται στην ιστοσελίδα του με τη φράση «Γειά σας, είμαι ένα δημιουργικό άτομο από τη Θεσσαλονίκη που φέρνει νέες ιδέες στην παραγωγή»– τόνισε ότι «η ιδέα προέρχεται από τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής συσκευασίας που δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει το περιβάλλον». [...]


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Έχω σοβαρούς λόγους να μένω στον τόπο μου
«Τον τελευταίο καιρό τρέχω κάποιους σχεδιαστικούς διαγωνισμούς, με τους οποίους μπορώ και εκφράζομαι χωρίς όρια» επισήμανε ο σχεδιαστής και πρόσθεσε: «μου αρέσει να τρέχω παράλληλα project τόσο για εταιρείες όσο και για διαγωνισμούς. Τελευταία δουλεύω κάποια έπιπλα και μια σειρά από μικροαντικείμενα που σκέφτομαι να αναλάβω προσωπικά και την παραγωγή τους. Επίσης ασχολούμαι λίγο περισσότερα με την παρουσίαση προϊόντων, το styling αλλά και το strategic design».

Ο Γιώργος Μπόσνας διδάσκει και στην ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης τα τελευταία επτά χρόνια και παρατηρεί πως η διδασκαλία είναι γι’ αυτόν πηγή ενέργειας και αποσυμπίεσης.

«Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Παιδιά άγουρα μεν, με όρεξη δε και πολύ διαφορετικές ιδέες. Δεν θεώρησα ποτέ καμία ιδέα ανούσια, και με αρκετή δουλειά και επιμονή όλοι μπορούν να πετύχουν ό,τι ονειρευτούν, και χαίρομαι όταν βλέπω μαθητές μου να ανοίγουν τα φτερά τους» σημείωσε, και πρόσθεσε πως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς. «Στην Ελλάδα του 2020 δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φαινόμενα αποτροπής δημιουργικότητας των νέων από τους γονείς, ίσα-ίσα χαίρομαι όταν στις τελικές εκθέσεις γνωρίζω τους γονείς γεμάτους χαμόγελα και ευγνωμοσύνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έλενα Αλεξιάδου.