16 Ιανουάριος 2020, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2020, 13:58

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το σχέδιό του για ισόβια εξουσία

  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το σχέδιό του για ισόβια εξουσία
    (Φωτ.: EPA / Dmitry Astakhov)

Αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση του ρωσικού Κοινοβουλίου, και κυρίως την ενίσχυση της δικής του εξουσίας μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ανακοίνωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαιώνοντας τις υποψίες αντιπάλων και επικριτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι δεν θα αποσυρθεί σύντομα από τη ρωσική πολιτική σκηνή.

Επί της ουσίας, η πρόταση του Πούτιν προσβλέπει στη μείωση της εξουσίας του προεδρικού αξιώματος και ενίσχυση του πρωθυπουργικού, προφανώς σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για το 2024, όταν ο 67χρονος σήμερα πρόεδρος θα πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο.

Ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός, ο Πούτιν κρατά τα ηνία της χώρας από το 1999.

Μετά τη διάλυση της κυβέρνησης και την παραίτηση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πούτιν διόρισε στη θέση του τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών Μιχαήλ Μισούστιν. Ο νέος πρωθυπουργός, η υποψηφιότητα του οποίου αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από τη Δούμα, κρατούσε έως σήμερα χαμηλό προφίλ και ουδέποτε είχε προταθεί ως υποψήφιος για τη θέση αυτήν.

Προφανώς, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι ο πιθανότερος διάδοχος στην προεδρία, η οποία θα έχει περιορισμένες εξουσίες, όπως και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πολλά από τα οποία αναμένεται να είναι νέα στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι προτάσεις του Πούτιν, οι οποίες θα τεθούν ενδεχομένως σε  δημοψήφισμα όπως ο ίδιος πρότεινε, θα του δώσουν τη δυνατότητα να αναλάβει ενισχυμένο ρόλο μετά το 2024, ακόμη και με νέο ρόλο ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα σώμα που δήλωσε ότι επιθυμεί να ιδρύσει.

Αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αναλάβει χρέη προέδρου του υπερισχυμένου Κοινοβουλίου.

Οι επικριτές του Πούτιν –πρώην πράκτορα της KGB– τον κατηγορούν από καιρό ότι μηχανεύεται τρόπους για να παραμείνει στην εξουσία. Ηγέτες της αντιπολίτευσης χθες μίλησαν ξεκάθαρα για «συνταγματικό πραξικόπημα» με προφανή στόχο να διατηρήσει ο Πούτιν την εξουσία στα χέρια του. Το ερώτημα, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δεν είναι τόσο εάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024, όσο για πόσο ακόμη σκοπεύει να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

  • Πηγή: naftemporiki.gr.