16 Ιανουάριος 2020, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2020, 12:44

Ο εκλεκτός του Πούτιν για την πρωθυπουργία της Ρωσίας

  • Ο εκλεκτός του Πούτιν για την πρωθυπουργία της Ρωσίας
    (Φωτ.: EPA / Yuri Kochetkov)

Την (απροσδόκητη) υποψηφιότητα του Μιχαήλ Μισούστιν για τη θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας ενέκρινε ομόφωνα το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία. Πριν από τη σημερινή συζήτηση στην Κρατική Δούμα για την επικύρωση του διορισμού, ο εκλεκτός του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με όλα τα κόμματα της ρωσικής κάτω Βουλής.

Χθες ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον απόηχο της ετήσιας ομιλίας του προέδρου στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν ξεκίνησε την καριέρα του το 1998 στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία. Το 2008 παραιτήθηκε και για δύο χρόνια ήταν πρόεδρος της UFG που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Το 2010, όμως, επέστρεψε στο ρωσικό Δημόσιο, ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, θέση που διατηρεί έως σήμερα.

Πρόκειται για έναν ελάχιστα γνωστό τεχνοκράτη, όπως επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος έχει αποσπάσει επαίνους για τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής διαδικασίας και περισσότερο για το διπλασιασμό των εσόδων από τους φόρους την τελευταία δεκαετία, με σχεδόν 298 δισ. ευρώ να έχουν εισπραχθεί τους 11 μήνες του περασμένου χρόνου.