16 Ιανουάριος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιανουάριος 2020, 10:47

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Ποια είναι η διαδικασία εκλογής

  • Μήνυμα της της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον απόδημο ελληνισμό 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Πόσο σύντομα θα γίνει η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Η χθεσινή ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη άναψε φωτιές στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πλέον καλούνται να αποφασίσουν ποια στάση θα κρατήσουν, καθώς πρόκειται για ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το προοδευτικό κέντρο.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση την είχε προτείνει ομόφωνα για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η πρώτη αντίδραση, πάντως, ήρθε από το ΚΚΕ, το οποίο εξέφρασε την ευρύτερη αντίθεσή του στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, διαμηνύοντας ότι δεν έχει σημασία το πρόσωπο. Το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα για το ποια στάση θα κρατήσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε την απόφαση στα όργανα του κόμματος, χωρίς να αποσαφηνίζεται πότε θα συνεδριάσουν.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η πρώτη γυναίκα υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Νομική στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακό στο Παρίσι. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με θέματα προστασίας περιβάλλοντος.

Σε δήλωσή της τόνισε ότι στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. «Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι από τη στιγμή αυτή απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων», ανέφερε.

Ποια είναι η διαδικασία για την εκλογή
Η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 22 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Τετάρτη. Με βάση την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, υπάρχει η δυνατότητα για πέντε ψηφοφορίες, με διαφορά πέντε ημερών η μία από την άλλη.

Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι. Εάν δεν συγκεντρωθούν, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε μέρες, αλλά και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Εάν ούτε τότε συγκεντρωθούν τα 200 «ναι» έχουμε νέα ψηφοφορία με όριο τις 180 ψήφους. Στην τέταρτη ψηφοφορία απαιτούνται 151 ψήφοι, και εάν και πάλι δεν προκύψει ο απαραίτητος αριθμός στην τελική φάση της διαδικασίας απαιτείται σχετική πλειοψηφία.