15 Ιανουάριος 2020, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2020, 19:50

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρόταση Μητσοτάκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας (βίντεο)

  • Μήνυμα της της Προέδρου της Δημοκρατίας Kατερίνας Σακελλαροπούλου προς τον απόδημο ελληνισμό
    Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου , σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις αναδρομικές διεκδικήσεις 2,5 εκατ. συνταξιούχων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Με τη φράση αυτή και με διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε στον ελληνικό λαό την πρότασή του για τον επόμενο ΠτΔ της χώρας.

Η κυβέρνηση προτείνει την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, μια «πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική» που έχει όλες τις προϋποθέσεις «να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών».

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η απόφαση δεν ήταν εύκολη και τόνισε πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας.

«Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση: Προτείνω, λοιπόν, για Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του.

»Έχει μακρά θητεία στο 5ο τμήμα του δικαστηρίου, όπου διαμορφώθηκε μία πρωτοποριακή νομολογία για τα σωστά όρια μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης. Η ίδια, άλλωστε, διετέλεσε και πρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος. Διακρίνεται για τη μετριοπάθειά της. Την ευθυκρισία της. Αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως. Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι δήλωσε η διακεκριμένη δικαστής

Άκρως τιμητική, χαρακτήρισε η Αικ. Σακελλαροπούλου με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να την προτείνει εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωσή της:

«Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».