15 Ιανουάριος 2020, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2020, 17:35

Μυτιλήνη: Τιμήθηκε γυναίκα κυβερνήτης «ιστορικού» σκάφους του Λιμενικού Σώματος

  • Μυτιλήνη: Τιμήθηκε γυναίκα κυβερνήτης «ιστορικού» σκάφους του Λιμενικού Σώματος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Μια επικελευστής του Λιμενικού Σώματος, η Μαρία Κόντη, κυβερνήτης του «ιστορικού» σκάφους του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 602 που εδρεύει στον Μόλυβο Λέσβουν τιμήθηκε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η Μαρία Κόντη τιμήθηκε μαζί με άλλες δυο γυναίκες κυβερνήτες σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο για το σημαντικό έργο που επιτελούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Από την Κέρκυρα στον Μόλυβο της βόρειας Λέσβου, η Μ. Κόντη κυβερνά το «ιστορικό» σκάφος του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 602. Το σκάφος του ηρωικού αξιωματικού Κυριάκου Παπαδόπουλου. Με την ανατολή του ήλιου ξεκινά την 24ωρη βάρδια της, με τη ματιά της καρφωμένη στις απέναντι ακτές του Μπεχράμ Καλέ, του Κουτσούκουγιου του Αδραμυττινού κόλπου. Εκεί απ’ όπου ξεκινάνε οι βάρκες με τους φυγάδες των πολέμων της Ανατολής και της φτώχειας. Καθήκον της, η σωτηρία κάθε ανθρώπου που κινδυνεύει. Αυτή είναι η δουλειά της. Τέσσερα κοντά χρόνια τώρα, πρώτα στο ΠΛΣ 610 και τώρα στο ΠΛΣ 602 με τη βαριά ιστορία. Η δουλειά της είναι να σώζει ανθρώπους.

Θυμάται, πώς μπορεί να κάνει αλλιώς, δύσκολες στιγμές. «Οι νεκροί σε σημαδεύουν. Οι ζωντανοί σε κάνουν να χαίρεσαι μοναχά την ώρα που τους σώζεις. Εκείνη την ώρα που λες “να σώσω ακόμα έναν. Να προλάβω, κι άλλον ζωντανό, άλλον έναν ζωντανό”. Τους ζωντανούς όμως τους ξεχνάς. Τους νεκρούς τους θυμάσαι μια ζωή. Είναι οι μάχες που έχασες…» είχε πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Κόντη σε ένα αφιέρωμα πέρυσι, στην παγκόσμια μέρα της γυναίκας.

Απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού της Πρέβεζας, έμαθε για τις θέσεις στο Λιμενικό Σώμα ένα πρωί ταξιδεύοντας, 24 χρονών κοριτσάκι, με ένα γκαζάδικο στη βόρεια Ρωσία! Επέστρεψε, έκανε τα χαρτιά της, και να, στο Λιμενικό Σώμα.

Ξανθιά και όμορφη γυναίκα η Μαρία Κόντη, η μόνη γυναίκα ανάμεσα σε έντεκα άνδρες πλήρωμα στο σκάφος. «Έκανα πραγματικότητα το όνειρό μου. Αυτό ήθελα. Να υπηρετήσω στο Λιμενικό Σώμα. Σε ένα σκάφος του», λέει. Και συνεχίζει: «Τοποθετήθηκα στον Μόλυβο όταν η κρίση κορυφωνόταν και εκατοντάδες-χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν κάθε μέρα στο νησί. Και η δουλειά μου έγινε να σώζω ζωές. Αυτό θέλω, αυτό κάνω. Σώζω ζωές… Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από αυτό», τόνισε η επικελευστής Μαρία Κόντη καταχειροκροτούμενη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας.