15 Ιανουάριος 2020, 21:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2020, 20:16

Η μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μικρά Ασία» στα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας

  • Η μουσειοσκευή «Προορισμός Μικρά Ασία, την εποχή της ακμής των Ελλήνων» στα σχολεία της Ελλάδας
    (Φωτ.: facebook / Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»)
  • Η μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μικρά Ασία» στα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας
    H μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μ. Ασία» (φωτ.: Δήμος Αγίας Βαρβάρας)
  • Η μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μικρά Ασία» στα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας
    H μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μ. Ασία» (φωτ.: Δήμος Αγίας Βαρβάρας)

Μια καινοτόμος δράση της αντιδημαρχίας Παιδιού του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, σε συνεργασία με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», συστήνει στους μαθητές των σχολείων της περιοχής τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας πριν από την καταστροφή και τον ξεριζωμό. Ο λόγος για τη μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μικρά Ασία» του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», η οποία έρχεται στα σχολεία προκειμένου να προσφέρει γνώση και μνήμες στους μαθητές.

Η συσκευή θα είναι διαθέσιμη για τα σχολεία μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου.

Με αφορμή τις αντίστοιχες ενότητες στα μαθήματα της Γλώσσας και της Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης, θα φιλοξενήσουν τη μουσειοσκευή και μέσω της μελέτης του υλικού της θα γνωρίσουν τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας την περίοδο της μεγάλης του ακμής. Μέσα από χάρτες, καρτ ποστάλ, διηγήσεις, αντικείμενα, ήχους και εικόνες θα ζωντανέψει στις σχολικές αίθουσες μια ολόκληρη εποχή ευημερίας και προόδου.

Στόχος είναι με διαδραστική παρουσίαση οι μαθητές να εντοπίσουν στοιχεία ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού, να γνωρίσουν τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακμή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, να παρατηρήσουν πώς αποτυπώθηκε η ευημερία των ελληνικών κοινοτήτων, να διερευνήσουν τους λόγους που η Σμύρνη υπήρξε πόλη-ορόσημο, να έρθουν σε επαφή με εκφάνσεις της καθημερινότητας των Μικρασιατών εξετάζοντας τις δομές οργάνωσης της μικρασιατικής κοινωνίας, ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα στοιχεία προκειμένου να δημιουργήσουν χαρακτήρες και ιστορίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η συσκευή θα είναι διαθέσιμη μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου. Για το λόγο αυτόν όσα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας επιθυμούν την πραγματοποίηση παρουσίασης αρκεί να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία Παιδείας του Δήμου, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.