15 Ιανουάριος 2020, 16:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2020, 16:35

Θεσσαλονίκη: Κανόνες και πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

  • Θεσσαλονίκη: Κλείνει η Νέα Παραλία για 14 μέρες λόγω κορονοϊού
    (Φωτ. αρχείου: Πόπη Παπαγεωργίου)

Τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας, ασφάλειας και καλής χρήσης των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών πατινιών, και παράλληλα την επιβολή προστίμων για την αυθαίρετη κατάληψη του δημόσιου χώρου από τα δεκάδες μικροοχήματα ετοιμάζει το προσεχές διάστημα η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Τα πατίνια ήρθαν στην πόλη, αλλά μαζί τους δεν ήρθε το σχετικό πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας. Ήρθαν να βοηθήσουν την κινητικότητα, όμως καταλήγουν να είναι εμπόδια καθώς βρίσκονται παρατημένα σε διάφορα σημεία», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FΜ» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.

Όπως είπε, πολλές υπηρεσίες του Δήμου –μεταξύ των οποίων η Βιώσιμη Κινητικότητα και η Δημοτική Αστυνομία– συνεργάζονται για το σχεδιασμό του νέου πλαισίου κανόνων λειτουργίας και ασφάλειας των ηλεκτρικών πατινιών.

Στις άμεσες κινήσεις είναι η δημιουργία προκαθορισμένων χώρων («spots») στη Θεσσαλονίκη, όπου θα είναι σταθμευμένα τα μικροοχήματα, και από τα συγκεκριμένα σημεία θα τα ενοικιάζουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους.

Στην περίπτωση που συνεχιστεί η «αταξία» στην πόλη, θα επιβάλλονται πρόστιμα.

Ο Μιχάλης Κούπκας αναφέρθηκε ακόμη στην επιβολή τέλους χρήσης κοινόχρηστου χώρου στις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα πατίνια. «Οι εταιρείες καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο σε εμπορικά σημεία της Θεσσαλονίκης. Από το Δήμο υπάρχει κανονιστική, όπου για το κάθε τετραγωνικό μέτρο πληρώνονται τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου, είτε πρόκειται για τραπεζοκάθισμα είτε για σταντ είτε για γλάστρα. Αυτό όμως σήμερα δεν ισχύει για τις εταιρείες που ενοικιάζουν τα μικροοχήματα».

Από την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι πρώτες εξελίξεις στους κανόνες καλής χρήσης και καλής λειτουργίας που θα θεσπιστούν για τα ηλεκτρικά πατίνια, με τον Μ. Κούπκα να αναφέρει πως η Θεσσαλονίκη «θα είναι από τις πρώτες πόλεις που θα επιβάλει κανόνες στο κομμάτι των μικροοχημάτων».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α.Καρ.