15 Ιανουάριος 2020, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2020, 21:53

Νέο βίντεο δείχνει τους πυραύλους του Ιράν να χτυπούν το ουκρανικό Boeing

  • Νέο βίντεο δείχνει τους πυραύλους του Ιράν να χτυπούν το ουκρανικό Boeing
    Εικόνα από τα συντρίμμια του μοιραίου Boeing των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ένα νέο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την εφημερίδα New York Times, δίνει μια ακόμα διάσταση στην τραγωδία με το ουκρανικό Boeing το οποίο καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποδεικνύεται ότι ήταν δύο οι πύραυλοι που χτύπησαν το αεροσκάφος, και όχι ένας όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη. Το αρχικό υλικό προέρχεται από κάμερα κλειστού κυκλώματος· το βίντεο που ανέβασε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της έχει τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο από την οθόνη.

Η τροχιά του πρώτου ιρανικού πυραύλου επιφάνειας-αέρος είναι ορατή χάρη στη λάμψη από την καύση του κινητήρα. Έπειτα από περίπου 20 δευτερόλεπτα γίνεται η έκρηξη.

Ο δεύτερος πύραυλος εκτοξεύεται από την ίδια θέση μετά από 10 περίπου δευτερόλεπτα. Χρειάζεται σχεδόν ένα λεπτό για να φανεί στο πάνω μέρος της οθόνης να περνά φευγαλέα μια πύρινη σφαίρα, καθώς εκτιμάται ότι ο Boeing των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών με τους 176 επιβαίνοντες είχε κάνει στροφή και προσπαθούσε –σε μια απέλπιδα προσπάθεια, όπως αποδείχθηκε– να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Οι New York Times, που επιμένουν στην αυθεντικότητα του υλικού, σημειώνουν ότι είναι το πρώτο βίντεο που δείχνει καθαρά τους δύο πυραύλους να πλήττουν το αεροσκάφος. Ακόμα επισημαίνουν ότι πλέον εξηγείται γιατί έσβησε η συσκευή αναμετάδοσης των δεδομένων για τη θέση του Boeing λίγα δευτερόλεπτα προτού δεχτεί το δεύτερο πλήγμα.

Η κάμερα κλειστού κυκλώματος είναι εγκατεστημένη στην οροφή ακινήτου κοντά στο χωριό Μπιντ Κανά, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από ιρανική αεροπορική βάση και περίπου 30 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του διεθνούς αεροδρομίου της Τεχεράνης. Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι η συστοιχία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας απείχε περίπου 12 χιλιόμετρα από το αεροσκάφος εν πτήσει.

Σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό, το επιβατηγό αεροσκάφος καταρρίφθηκε επειδή θεωρήθηκε λανθασμένα ότι πρόκειται για πύραυλο Κρουζ, όμως οι παράμετροι της πτήσης, αναφέρουν New York Times, κάνουν δύσκολα πιστευτή αυτή την εκδοχή: το αεροπλάνο βρισκόταν σε φάση ανόδου με ρυθμό 2.000 ποδών (610 μέτρων) ανά λεπτό όταν εκτοξεύθηκε ο πρώτος πύραυλος.