15 Ιανουάριος 2020, 00:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2020, 23:59

Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Πιθανή έναρξη στις 21 Ιανουαρίου

  • Στοπ του Τραμπ στις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού

Την ερχόμενη Τρίτη, στις 21 Ιανουαρίου, θα αρχίσει πιθανότατα τη δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Την είδηση έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, τονίζοντας πως τα «προκαταρκτικά στάδια» μπορεί να ολοκληρωθούν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Μάικ Ράουντς εξήγησαν ότι το σχέδιο του ΜακΚόνελ για τη δίκη εγγυάται ότι θα γίνουν ψηφοφορίες για την κλήτευση μαρτύρων και για το εάν θα παρουσιαστούν νέες αποδείξεις στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τον ΜακΚόνελ, και οι 53 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στηρίζουν το σχέδιό του, με βάση το οποίο οι βουλευτές-κατήγοροι και η υπεράσπιση του Τραμπ θα παρουσιάσουν αρχικά τα επιχειρήματά τους. Θα ακολουθήσουν γραπτές ερωτήσεις από τους γερουσιαστές και κατόπιν οι δύο πλευρές θα μπορούν να προτείνουν τους μάρτυρες που επιθυμούν να καταθέσουν.

«Θα ψηφίσουμε (για το εάν θα κληθούν μάρτυρες) την κατάλληλη στιγμή, αφού ακούσουμε τα επιχειρήματα. 51 γερουσιαστές θα αποφασίσουν ποιον να καλέσουμε», είπε. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων δεν επιθυμεί να απορριφθεί η υπόθεση από την αρχή –όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί ορισμένοι γερουσιαστές– και είπε ότι θα ακουστούν όλες οι φωνές και από τα δύο κόμματα πριν από τη λήξη της.

Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφοι) στη Γερουσία προκειμένου να καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο πρόεδρος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.