14 Ιανουάριος 2020, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2020, 17:23

Στις 19 Ιανουαρίου, χωρίς την Ελλάδα, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

  • Διάσκεψη για Λιβύη: Σκληρό διπλωματικό πόκερ σήμερα στο Βερολίνο
    (Φωτ.: tvjoern / pixabay.com)

Τη διοργάνωση διάσκεψης για την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στο Βερολίνο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Αντίθετα, όπως φάνηκε από την ανακοίνωση της καγκελαρίας, στο Βερολίνο δεν θα βρίσκεται η Αθήνα, που διεκδικούσε θέση στη διεθνή διάσκεψη, όπως είχαν πει νωρίτερα σήμερα τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real», όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.