14 Ιανουάριος 2020, 15:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2020, 16:21

Ερντογάν: Θα δώσουμε ένα μάθημα στον Χαφτάρ, αν δεν σταματήσει την επίθεση

  • Η διάψευση των Τούρκων στη «Die Welt» για τον Ερντογάν και το θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Turkish President Office Handout)

Ο Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία θα «διδάξει ένα μάθημα στον Χαφτάρ» στη Λιβύη, εάν δεν σταματήσει την επίθεση. Αυτά τα λόγια βγήκαν από τα χείλη του Τούρκου ηγέτη, αφότου ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Φάγεζ αλ Σαράτζ, πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα «διδάξει ένα μάθημα» στον ηγέτη του λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, εάν οι δυνάμεις του συνεχίσουν την επίθεση κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Μόσχας, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ έτρεξε μακριά» μετά τις διαπραγματεύσεις.

Ο Χαφτάρ και ο Σαράτζ έφθασαν στη Μόσχα τη Δευτέρα για να συζητήσουν σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, με τη Ρωσία και την Τουρκία να μεσολαβούν. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πάνω από έξι ώρες. Μετά τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα δήλωσε ότι ο Σαράτζ υπέγραψε τη συμφωνία ενώ ο Χαφτάρ ζήτησε επιπλέον χρόνο πριν από την ενδεχόμενη υπογραφή της την Τρίτη.

Δύο ημέρες προθεσμία
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε και έλαβε διήμερη προθεσμία για να συζητήσει την συμφωνία που ανακοινώθηκε στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον Λίβυο αξιωματούχο η Μόσχα ενημέρωσε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τις προθέσεις της να συνεχίσει τις προσπάθειες για διοργάνωση ενός νέου γύρου συνομιλιών για την κρίση στη χώρα. Ο επόμενος γύρος έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γερμανία στις 19 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα ωστόσο υπάρχουν αναφορές για νέες συγκρούσεις κοντά στην Τρίπολη, στο νότιο τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας.

  • Πηγή: Sputnik.