14 Ιανουάριος 2020, 09:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιανουάριος 2020, 09:51

Αστρόσκονη ηλικίας 7 δισ. ετών σε μετεωρίτη της Αυστραλίας!

  • Αστρόσκονη ηλικίας 7 δισ. ετών σε μετεωρίτη της Αυστραλίας!
    (Φωτ.: US Department of Energy / Carl Henderson / commons.wikimedia.org)

Επιστήμονες ανακάλυψαν σε έναν μετεωρίτη, ο οποίος είχε πέσει στην Αυστραλία πριν από 50 χρόνια, αστρόσκονη που είχε σχηματιστεί πριν από πέντε έως επτά δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή προτού καν δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα.

Πρόκειται για το αρχαιότερο υλικό που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη, η οποία έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών, ενώ ο Ήλιος 4,6 δισ. ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιπ Χεκ του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Μουσείου Field, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τον μετεωρίτη Murchison, ο οποίος είχε βρεθεί το 1969.

Οι περισσότεροι κόκκοι αστρόσκονης (το 60%) χρονολογήθηκαν προ 4,6 έως 4,9 δισ. ετών, μερικοί (το 10%) ξεπερνούσαν τα 5,5 δισ. έτη, ενώ κάποιοι έφθαναν έως πριν από επτά δισ. χρόνια.

Τα υλικά που βρέθηκαν ενσωματωμένα στο μετεωρίτη είναι προ-ηλιακά ορυκτά, δημιουργήθηκαν δηλαδή πριν καν υπάρξει ο Ήλιος μας. «Είναι στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας, πραγματική αστρόσκονη», δήλωσε ο Χεκ.

Τέτοια αρχέγονα υλικά είναι πολύ σπάνια (υπάρχουν ίσως στο 5% των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη) και πολύ μικροσκοπικά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.