13 Ιανουάριος 2020, 21:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2020, 21:30

Ηχηρό μήνυμα στήριξης ΗΠΑ σε Ελλάδα από τον Τζέφρι Πάιατ

  • Ηχηρό μήνυμα στήριξης ΗΠΑ σε Ελλάδα από τον Τζέφρι Πάιατ
    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Σαφές μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλυθεί όχι με μονομερή ενέργεια, αλλά με διάλογο μεταξύ των κρατών που επηρεάζονται, με βάση το διεθνές δίκαιο, έστειλε ο Τζέφρι Πάιατ. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα σημείωσε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις επαφές του στην Ουάσινγκτον, ήταν πολύ αποτελεσματικός στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων.

«Οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Τουρκία, είτε αποστέλλοντας πλοία γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, είτε προβαίνοντας σε μονομερείς διακηρύξεις με μέρος της λιβυκής κυβέρνησης, δεν βοηθούν και είναι προκλητικές» τόνισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας πως είναι αντίθετες στο πνεύμα των προσπαθειών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ και η Ελλάδα για να οικοδομήσουν ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως ο σωστός τρόπος να γίνει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι αυτός στον οποίο έχει προχωρήσει η Ελλάδα, όπως οι συζητήσεις με την Ιταλία για το Ιόνιο, με ένα τρόπο που συνάδει με το διεθνές δίκαιο, διαβουλεύεται με όλα τα μέρη που επηρεάζονται και το κάνει με έναν τρόπο που δεν προκαλεί αχρείαστη αναταραχή στην ασφάλεια της περιοχής.

Επίσης, εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θέλει να μείνει μόνη με τη Ρωσία και το Ιράν και σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρές διαφορές στις διμερείς αμερικανοτουρκικές σχέσεις, που χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν. Σε αυτό το σημείο, ο Τζέφρι Πάιατ επισήμανε ότι αυτός είναι τομέας που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα δουλεύουν μαζί. Είναι θετικό, πρόσθεσε, που για τα μεγάλα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται παρόμοια οπτική και σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον: ότι δεν θέλουν να φύγει από τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζ. Πάιατ είπε ότι το επίπεδο της αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγαλώσει. Επανέλαβε, σκιαγραφώντας τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαιρέτισε τη βούληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F-35.

Ανέφερε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια καλή συνάντηση για το θέμα με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ και επισήμανε πως πρόκειται να διεξαχθεί μακρύς διάλογος. Σημείωσε περαιτέρω ότι η προτεραιότητα έχει δοθεί στην αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντάς το μεγάλο εγχείρημα, και συμπλήρωσε ότι η επιτυχία αυτού του προγράμματος θα είναι ένα φυσικό βήμα προς το πρόγραμμα F-35.

Τα νησιά έχουν δικαιώματα στη θάλασσα
Ο Τζ. Πάιατ επανέλαβε πως, σύμφωνα με τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το μνημόνιο Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης είναι ασαφές. Διεμήνυσε ακόμη πως τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στη θάλασσα με τις ηπειρωτικές περιοχές. Επίσης, κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ θέλουν η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως «ασφαλώς και θα εμπλακούν οι ΗΠΑ, ασφαλώς θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση των εντάσεων Ελλάδας και Τουρκίας». Ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε ότι η απάντηση για το αν υπάρξει διπλωματική πρωτοβουλία, είναι «ναι». Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται γι' αυτά τα ζητήματα και επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός κατά τις επαφές του στην Ουάσινγκτον έκανε εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση της ελληνικής θέσης με έναν ξεκάθαρο τρόπο.

Ανέφερε επίσης πως «ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό με αποτελεσματικό τρόπο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας πού είναι οι "κόκκινες" γραμμές για την Ελλάδα και πού η Ελλάδα ζητά την αμερικανική βοήθεια και εμπλοκή».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Μάνωλης.