13 Ιανουάριος 2020, 20:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2020, 19:47

Τι φοβάται η Βαγδάτη αν ο Τραμπ κλείσει την κάνουλα των πετροδολαρίων

  • Τι φοβάται η Βαγδάτη αν ο Τραμπ κλείσει την κάνουλα των πετροδολαρίων
    (Φωτ.: EPA / Murtaja Lateef)

Στο Ιράκ οι αξιωματούχοι φοβούνται την οικονομική κατάρρευση αν η Ουάσινγκτον υλοποιήσει τις απειλές της για επιβολή κυρώσεων και εμποδίσει στη Βαγδάτη την πρόσβαση στα έσοδά της από την πώληση πετρελαίου, τα οποία αποτελούν το 90% του ιρακινού προϋπολογισμού.

Λίγο αφού το Κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που είναι αναπτυγμένοι στη χώρα (σε αντίδραση στο φόνο την 3η Ιανουαρίου στο Ιράκ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανική επιδρομή), η Ουάσινγκτον απείλησε να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τις πληγές της από το δεκαετές εμπάργκο που της είχε επιβληθεί τη δεκαετία του 1990.

«Θα τους επιβάλουμε κυρώσεις που όμοιές τους δεν έχουν ξαναδεί», είχε προειδοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Κυρώσεις που μπροστά τους αυτές που έχουν επιβληθεί εναντίον του Ιράν θα μοιάζουν σχεδόν αδύναμες».

Αμέσως, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επικοινώνησε με το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, δήλωσαν δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι.

«Αν απελαθούν τα αμερικανικά στρατεύματα, οι ΗΠΑ θα μπλοκάρουν το λογαριασμό σας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης», απείλησε ένας εκ των Αμερικανών αξιωματούχων. Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε το 2003 μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και είναι ζωτικής σημασίας για τη Βαγδάτη, καθώς από αυτόν περνούν όλα τα έσοδα από την πώληση του ιρακινού πετρελαίου σε δολάρια.

Οι όροι που έθεσε τότε ο ΟΗΕ προέβλεπαν την άρση του διεθνούς εμπάργκο εναντίον του Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1990, με αντάλλαγμα την ανάληψη κάθε μήνα από τον λογαριασμό αυτό ενός ποσού για την καταβολή αποζημίωσης στο Κουβέιτ.

Το πετρέλαιο διασφαλίζει το 90% του κρατικού προϋπολογισμού του Ιράκ (112 δισ. δολάρια για το 2019).

Κατάρρευση
Κάθε μέρα μπαίνουν χρήματα στο λογαριασμό αυτόν, και κάθε μήνα το Ιράκ επαναπατρίζει σε ρευστό ένα με δύο δισ. δολάρια για τις τρέχουσες ανάγκες του. Αυτήν τη στιγμή ο λογαριασμός περιέχει περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αν μπλοκαριστεί η πρόσβαση στον λογαριασμό μας, θα κλείσει η κάνουλα των δολαρίων», εξήγησε ένας από τους δύο Ιρακινούς αξιωματούχους. «Θα πρόκειται για κατάρρευση», εκτίμησε ο άλλος, διότι η κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τους εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και το ιρακινό νόμισμα θα καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τρίτο Ιρακινό αξιωματούχο, η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπει τη μεταφορά ένα μικρού ποσού από το λογαριασμό αυτόν.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στο λογαριασμό είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζει η Ουάσινγκτον, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ήδη τον Ιούλιο Αμερικανός διπλωμάτης στη Βαγδάτη είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο «να περιορίσουν την είσοδο ρευστού στο Ιράκ».

Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, αν η Ουάσινγκτον συμπεριλάβει έναν κυβερνητικό θεσμό του Ιράκ στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τότε μπλοκάρεται αυτόματα ο λογαριασμός του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

«Θα χάσουν το Ιράκ»
Ωστόσο οι ιρακινές Αρχές ανησυχούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ένα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μπάρχαμ Σάλεχ πριν από την ψηφοφορία για την εκδίωξη των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. «Μία από τις επιλογές της διεθνούς κοινότητας είναι να κόψει τις οικονομικές της σχέσεις με το Ιράκ», εκτίμησε ο Σάλεχ προειδοποιώντας τους βουλευτές για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Άλλη επιλογή, εξίσου επιζήμια για τους 40 εκατομμύρια Ιρακινούς, θα ήταν η Ουάσινγκτον στα μέσα Φεβρουαρίου να πάψει να επιτρέπει στο Ιράκ να αγοράζει ενέργεια από το Ιράν. Χάρη στην εξαίρεση που έχει λάβει η Βαγδάτη από τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όποια χώρα έχει οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη, το Ιράκ αγοράζει πολλές κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από το Ιράν.

Μετά την απειλή των ΗΠΑ «ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε, ένιωσε προσβεβλημένος», σχολίασε Ιρακινός αξιωματούχος.

Άλλος αξιωματούχος του Ιράκ προειδοποίησε μάλιστα ότι αν η Ουάσινγκτον αναλάβει δράση, θα χάσει το Ιράκ. «Θα μας σπρώξουν στα χέρια της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.