12 Ιανουάριος 2020, 15:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2020, 14:56

Παυλόπουλος: Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει

  • Παυλόπουλος: Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Στραβού)

Μήνυμα στην Άγκυρα από το Βελβεντό Κοζάνης, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε και την ανάγκη αρραγούς ενότητας των Ελλήνων, ενώ υποστήριξε ότι οι διεθνείς συμμαχίες που έχει συμπήξει η ελληνική πλευρά αποδίδουν καρπούς.

«H Ελλάδα διαμηνύει αδιαλείπτως προς την Τουρκία ότι η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα θα υπερασπιστούμε στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Αν και υπογράμμισε ότι, αν χρειαστεί, η Ελλάδα ακόμα και μόνη της θα φέρει σε πέρας το ρόλο της ως εγγυητής της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας, εντούτοις υπενθύμισε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρόκειται για ζωτικά ζητήματα που την αφορούν, ιδίως ως προς το έδαφος, τα σύνορα και την ΑΟΖ της,  «και έχει υποχρέωση να τα υπερασπίζεται».

Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι έχουν χρέος ν’ αναγνωρίσουν και να συνυπολογίσουν εμπράκτως τη χώρα μας ως έναν σταθερό σύμμαχο, σε αντίθεση με την Τουρκία που «ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας». «Άρα, έχουν χρέος να πράξουν αναλόγως όταν η Τουρκία παραβιάζει καταφώρως το διεθνές δίκαιο, με πρόσφατο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το δίκαιο της θάλασσας», κατέληξε.