11 Ιανουάριος 2020, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2020, 23:59

Πρόεδρος Ουκρανίας: Η αλήθεια για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν δεν μπορεί να συγκαλυφθεί

  • Πρόεδρος Ουκρανίας: Η αλήθεια για τη συντριβή του αεροπλάνου στο Ιράν δεν μπορεί να συγκαλυφθεί
    Ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι στο τηλεοπτικό διάγγελμά του (φωτ.: EPA / Ukraine Presidential Press Service)

Τα ευρήματα Ουκρανών ειδικών στο Ιράν σημαίνουν πως η αλήθεια για τη συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Είπε ακόμη ότι συμφώνησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χσάν Ροχανί να ξεκινήσουν από κοινού εργασίες για την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του μοιραίου αεροσκάφους.

Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να είναι ενωμένοι και να επιμείνουν έως ότου η έρευνα ολοκληρωθεί.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αλέξι Χόντσαρουκ δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουκρανία θα πληρώσει από 200.000 ουκρανικά γρίβνα (8.350 δολάρια) στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα. Ανέφερε ακόμη ότι η Ukraine International Airlines θα αποζημιώσει τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους. Η εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια. Ο Χόντσαρουκ σημείωσε ότι Ουκρανοί διπλωμάτες εξετάζουν το πώς θα λάβουν αποζημιώσεις οι οικογένειες των θυμάτων από τις ιρανικές αρχές.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως ο στρατός του κατέρριψε ένα ουκρανικό αεροπλάνο σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό εξαιτίας ενός «ολέθριου λάθους», υποστήριζοντας ότι η αεράμυνά του εκτόξευσε πύραυλο κατά λάθος, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

  • Πηγή: Reuters.