11 Ιανουάριος 2020, 19:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2020, 19:02

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Διαμαρτυρία του Ιράν για δηλώσεις Μητσοτάκη

  • ΥΠΕΞ: Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα 2
    Το υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας από πλευράς του Ιράν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας τηλεφωνικά το πρωί σε εκπομπή του Open TV σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ρωτήθηκε (και) για το ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει (το βράδυ της Παρασκευής) το κανάλι, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί

«Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Ζαρίφ, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλους, ότι δεν είναι μια χώρα «που έχει στεγανά». Πρόσθεσε επίσης ότι «η περιοχή μας, ο ρόλος μας, η ιστορία μας, η παράδοσή μας επιβάλλει να μιλάμε με όλους και τοποθετούμαστε σε κάθε θέμα, ανάλογα με το δίκαιο, το οποίο πάντα υπολογίζουμε και με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Δείτε τις δηλώσεις του Ν. Δένδια για το θέμα (από το 6:52 έως το 8:04 του βίντεο) στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει»:

Προφανώς, το Ιράν προέβη σε αυτήν την ενέργεια, με αφορμή δήλωση του Κ. Μητσοτάκη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, που έκανε στο Atlantic Council, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Δείτε παρακάτω το επίμαχο απόσπασμα των δηλώσεων (στα αγγλικά) του πρωθυπουργού: