11 Ιανουάριος 2020, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2020, 16:50

Ουκρανικές αερογραμμές: Δεν υπήρξε προειδοποίηση για πιθανή απειλή προτού απογειωθεί το αεροσκάφος από Τεχεράνη

  • Ουκρανικές αερογραμμές: Δεν υπήρξε προειδοποίηση για πιθανή απειλή προτού απογειωθεί το αεροσκάφος από Τεχεράνη
    Ο Γιεβγιένι Ντίκχνε (Κ) και ο Ιχόρ Σοσνόφσκι (Δ) ενημερώνουν τους δημοσιογράφους (φωτ.: EPA / Sergey Dolzhenko)

Η αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροσκάφος της, το οποίο συνετρίβη στο Ιράν αυτήν την εβδομάδα, δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης σχετικά με πιθανή απειλή για την ασφάλεια της πτήσης, πριν απογειωθεί με προορισμό το Κίεβο.

Σε ενημέρωση που έκαναν στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, διέψευσαν δήλωση των τοπικών Αρχών ότι το επιβατικό αεροσκάφος βγήκε από την κανονική του πορεία και πέταξε κοντά σε μια στρατιωτική τοποθεσία των Φρουρών της Επανάστασης. Επίσης, οι διοικούντες την αεροπορική εταιρεία αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς ότι το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν ενήργησε σωστά.

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης παραδέχτηκαν ότι κατέρριψαν από ένα λάθος το ουκρανικό αεροσκάφος –θεωρώντας ότι το Μπόινγκ ήταν πύραυλος Κρουζ– επειδή βρίσκονταν σε ύψιστη επιφυλακή καθώς εκείνη τη στιγμή «ήταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ».

Τα υψηλόβαθμα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας κάλεσαν το Ιράν να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη συντριβή και ανέφεραν ότι οι ιρανικές αρχές έπρεπε να είχαν κλείσει το αεροδρόμιο. «Αν νομίζεις ότι κάνεις πόλεμο, νόμιζέ το όσο θέλεις, αλλά υπάρχουν γύρω σου κανονικοί άνθρωποι τους οποίους οφείλεις να προστατεύσεις. Αν χτύπαγαν από κάπου προς κάπου αλλού, ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν το αεροδρόμιο. Υποχρεωμένοι. Και μετά χτύπα όσο θέλεις», είπε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιχόρ Σοσνόφσκι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει στροφή 15 μοιρών προς τα δεξιά αφού είχε φτάσει στα 6.000 πόδια ύψος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Έντεκα Ουκρανοί, ανάμεσά τους το 9μελές πλήρωμα, σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Γιεβγιένι Ντίκχνε, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων λέγοντας ότι η αεροπορική εταιρεία δεν έκανε τίποτα εσφαλμένο ως προς την τήρηση των διαδικασιών ασφαλείας. «Κατά την ώρα της αναχώρησης από το αεροδρόμιο Boryspil του Κιέβου, η αεροπορική εταιρεία δεν διέθετε πληροφορίες για πιθανές απειλές. Τη στιγμή της αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ήταν ακριβώς το ίδιο», σημείωσε.

Σύμφωνα με την αεροπορικική εταιρεία, το αεροδρόμιο της Τεχεράνης λειτουργούσε φυσιολογικά την ώρα που απογειώθηκε το αεροπλάνο. Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην απογείωση, ο Ντίκχνε απάντησε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αποφάσισε να ξεφορτώσει κάποιες αποσκευές γιατί το αεροπλάνο ήταν υπερφορτωμένο.

  • Πηγή: Reuters