11 Ιανουάριος 2020, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουάριος 2020, 10:33

Η Επανάσταση του 1821 θα ξαναζωντανέψει μέσα από την εικονική πραγματικότητα

  • Η Επανάσταση του 1821 θα ξαναζωντανέψει μέσα από την εικονική πραγματικότητα
    Σπύρος Νικολόπουλος, Ιωάννης Κομπατσιάρης, Λευτέρης Αναστασοβίτης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Να… πυρπολήσουν την τουρκική ναυαρχίδα μπαίνοντας εικονικά μέσα στον «κόσμο» του γνωστού πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα θα μπορούν οι χρήστες του «Επανάστασις 1821», του πρωτοποριακού μουσείου που ετοιμάζει το Εργαστήριο Πολυμέσων και Κοινωνικών Δικτύων του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Με λίγα λόγια, η εικονική πραγματικότητα θα «ξαναζωντανέψει» σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του έργου δρ Ιωάννης Κομπατσιάρης, χρησιμοποιούνται αρχειακό υλικό και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις ώστε να υπάρξει αναβίωση των γεγονότων, με έμφαση στις ναυμαχίες. «Παράλληλα, ο χρήστης θα μπορεί να έχει ενισχυμένες αλληλεπιδράσεις αλλά και διαδράσεις με τα χέρια του, όπως να πιάσει και να διαβάσει επιστολές, να περιεργαστεί ένα σπαθί εποχής ή να λάβει μέρος στην πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας», πρόσθεσε.

Στο εικονικό μουσείο «Επανάστασις 1821» θα εξιστορούνται πτυχές του Αγώνα μέσα από το ψηφιοποιημένο υλικό που σχετίζεται με τα γεγονότα και τα πρόσωπα. «Ο βασικός άξονας του έργου είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) και τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού (serious games), υπό το πρίσμα της μουσειολογίας», ανέφερε ο βοηθός έρευνας Λευτέρης Αναστασοβίτης.


«Σκηνή» από την ορκομωσία των Φιλικών

Από την πλευρά της η μουσειολόγος Γεωργία Γεωργίου που συμμετέχει στην ομάδα τόνισε ότι επιδίωξη είναι το ιστορικό παρελθόν να προσεγγιστεί με έναν διαφορετικό τρόπο, μέσα από τη γεφύρωση της μουσειολογικής αφήγησης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Στόχος η δημιουργία ενός ψηφιακού κόσμου θέασης της ιστορίας που είναι συμμετοχικός και πρωτίστως βιωματικός.

Η πρώτη έκδοση του «Επανάστασις 1821», στο οποίο project manager είναι ο δρ Σπύρος Νικολόπουλος, θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητή 2020. Το τελικό ψηφιακό προϊόν θα είναι ολοκληρωμένο τον Δεκέμβριο του 2021 με σκοπό να εγκατασταθεί σε μουσεία, βιβλιοθήκες και χώρους πολιτισμού σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα θα είναι διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο.