10 Ιανουάριος 2020, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2020, 20:27

Ένταση στην Αραβική Θάλασσα μεταξύ ρωσικού και αμερικανικού πλοίου (βίντεο)

Σήμα κινδύνου για το ενδεχόμενο σύγκρουσης εξέπεμψε το αμερικανικό αντιτορπιλικό Farragut, το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο 5ος Στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού, προσεγγίστηκε επιθετικά από ρωσικό πολεμικό πλοίο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.

Το επεισόδιο, για το οποίο ανέβηκε βίντεο στο Twitter από τον 5ο Στόλο, έγινε την Πέμπτη στη βόρεια Αραβική Θάλασσα την ώρα που το Farragut πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας.

«Το αμερικανικό πλοίο εξέπεμψε σήμα για τον κίνδυνο σύγκρουσης και ζήτησε από το ρωσικό πλοίο να αλλάξει πορεία. Αυτό αρχικά αρνήθηκε, αλλά τελικά άλλαξε πορεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση του 5ου Στόλου που επιβλέπει τις ναυτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, τονίζεται ότι η αρχική καθυστέρηση συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες ενώ προσέγγιζε επιθετικά το αμερικανικό πλοίο αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό συνοδεύει το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman και έχει σαν αποστολή να εντοπίζει δυνητικά εχθρικά πλοία και να τα εμποδίζει να το προσεγγίσουν.

Τι απαντά η Μόσχα
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δίνει τη δική του εκδοχή για το περιστατικό. «Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ανέκοψε την πορεία του ρωσικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, το πλήρωμα του δεν ενήργησε με επαγγελματισμό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, στην οποία τονίζεται ότι χάρη στον επαγγελματισμό του ρωσικού πληρώματος απετράπη η σύγκρουση.

Επικαλούμενη μάλιστα τη Διεθνή Σύμβαση «περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» του 1972, η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό ήταν αυτό που παραβίασε τους διεθνείς κανονισμούς.