10 Ιανουάριος 2020, 19:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2020, 19:23

Νέες κυρώσεις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για το Ιράν

  • Νέες κυρώσεις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για το Ιράν
    O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο (φωτ.: Alex Wroblewski / CNP EPA)

Επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ως αντίποινα για τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Στο επίκεντρο των κυρώσεων είναι οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, προωθούσαν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Επίσης, επιβάλλονται οικονομικοί περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αλουμινίου, χάλυβα, χαλκού και σιδήρου του Ιράν. Όπως εξήγησε ο Στίβεν Μνούτσιν, οι κυρώσεις αφορούν 17 παραγωγούς μετάλλων και εταιρείες εξόρυξης, ένα δίκτυο τριών εταιρειών που εδρεύουν στην Κίνα και τις Σεϋχέλλες, και ένα πλοίο που εμπλέκεται στην αγορά, την πώληση και τη μεταφορά ιρανικών μεταλλευμάτων.

Αναφερόμενος στον Κασέμ Σουλεϊμανί, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε ότι ο Ιρανός αντιστράτηγος σχεδίαζε να εξαπολύσει άμεσα επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών, στρατιωτικών βάσεων και άλλων εγκαταστάσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Όχι» των ΗΠΑ για το Ιράκ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να συζητήσουν με τις ιρακινές αρχές το θέμα της «απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων», παρά το αίτημα του πρωθυπουργού του Ιράκ.

«Η στρατιωτική παρουσία μας στοχεύει να συνεχίσει τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς, τους Ιρακινούς και τους εταίρους μας στον συνασπισμό», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Ορτάγκους.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να συζητήσουν για την ασφάλεια και την οικονομική και διπλωματική συνεργασία.

Οι Ιρακινοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης των 5.200 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ έπειτα από την επίθεση στη Βαγδάτη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί.