10 Ιανουάριος 2020, 21:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2020, 20:35

Το βιβλίο «Πόντος: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων μόλις κυκλοφόρησε

  • Το βιβλίο «Πόντος: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων μόλις κυκλοφόρησε

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων» για όσους αγαπούν την παράδοση και την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Φέρει τον τίτλο Πόντος: Άνεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης, και το υπογράφει η Αντιγόνη Καμπέρου.

Στις σελίδες του ξετυλίγεται η αληθινή ιστορία του Γιώργου Θαλασσινού και της Αντιγόνης Τουζτσόγλου.

Μέσα από αυτό το έργο περιγράφονται η καθημερινή ζωή, οι συνήθειες, τα ήθη και έθιμα του Πόντου κατά τη διάρκεια των αρχών του 20ού αιώνα, και πώς τα φιλόδοξα σχέδια των Νεότουρκων και του Μουσταφά Κεμάλ για μια ισχυρή και φυλετικά καθαρή Τουρκία σάρωσαν την ήσυχη και γόνιμη ζωή των Ελλήνων, την ευδαιμονία τους. Η ιστορία του Γιώργου Θαλασσινού και της Αντιγόνης Τουζτσόγλου εκτυλίσσεται σ’ αυτά τα ταραγμένα χρόνια.

Γνωρίστηκαν στον ηπειρωτικό Πόντο το 1920, όταν ο Γιώργος είχε ήδη εξοριστεί από τη Σαμψούντα στα ενδότερα από τους Νεότουρκους. Μετά το γάμο τους, ο Γιώργος ανεβαίνει αντάρτης στο βουνό για να ξεφύγει από την κεμαλική λαίλαπα, όμως συλλαμβάνεται και καταδικάζεται, μαζί με τόσους άλλους, «διά πεζοπορίας εις θάνατον» από τα περιβόητα Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας των Νεότουρκων.

Η εξορία του διαρκεί τρία χρόνια, κατά τα οποία διανύει δυόμισι χιλιάδες χιλιόμετρα και διασχίζει δοξασμένα ιστορικά μέρη της Ιωνίας και του Βυζαντίου, για να πάρει το δρόμο της αντάμωσης με την οικογένειά του στον Πειραιά. Εκεί θα βρει τη γυναίκα του και τον γιο τους, τους χαμένους γονείς και τα αδέλφια του, και θα κτίσει μια νέα ζωή στην καινούργια του πατρίδα. Θα προσπαθήσει να σβήσει από τη μνήμη του τις εικόνες ολέθρου που άφηνε πίσω της όλα αυτά τα χρόνια της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού η θύελλα οδύνης που διαδέχθηκε τον άνεμο ευδαιμονίας στον Πόντο. Θα τα καταφέρει;