10 Ιανουάριος 2020, 10:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2020, 10:15

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Παιδιά μαθαίνουν τα «μυστικά» της ποντιακής κουζίνας

  • Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Παιδιά μαθαίνουν τα «μυστικά» της ποντιακής κουζίνας
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μικροί σεφ ποντιακής κουζίνας εν δράσει! Ωτία, πιροσκί, πισία και βαρένικα με τυρί πλάθουν και μαγειρεύουν αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από τεσσάρων έως δώδεκα ετών, στο πλαίσιο των δωρεάν μαθημάτων παιδικής ποντιακής κουζίνας που πραγματοποιούνται στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα από τριάντα παιδιά, μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, μία φορά το μήνα επισκέπτονται το Πνευματικό Κέντρο «Χρύσανθος Θεοδωρίδης» κι εκεί, παίζοντας με το αλεύρι και τον πλάστη, μαθαίνουν τα μυστικά της ποντιακής κουζίνας και ορισμένων εκ των δημοφιλέστερων ποντιακών συνταγών από τέσσερις γυναίκες μέλη της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης.

«Υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα παιδιά. Έρχονταν στο χώρο με τις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ποντιακής κουζίνας για ενήλικες και συνεχώς μας ρωτούσαν: "Εμείς πότε θα μαγειρέψουμε;". Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα τμήμα και για μικρούς μάγειρες», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, Πόπη Πολυματίδου.


(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πολίχνης)

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων –που διαρκούν περίπου δύο ώρες– έρχονται σε επαφή με το ζυμάρι, πλάθουν και ζυμώνουν, πάντα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων. Από τις πρώτες ποντιακές συνταγές με τις οποίες καταπιάστηκαν και έμαθαν να παρασκευάζουν είναι τα ωτία, τα πιροσκί, τα πισία και τα βαρένικα.

«Τους αρέσει πάρα πολύ η διαδικασία. Το βλέπουν σαν παιχνίδι να ασχολούνται με το ζυμάρι. Είναι φορές που ρίχνει το ένα στο άλλο αλεύρι κι έτσι χαίρονται το μαγείρεμα παίζοντας», πρόσθεσε η πρόεδρος του σωματείου.

Η καλύτερη στιγμή του μαθήματος είναι μετά το τηγάνισμα των εδεσμάτων (το οποίο αναλαμβάνουν οι ενήλικες). Τα παιδιά είτε σε ρόλο... γευσιγνώστη βαθμολογούν τη «σπεσιαλιτέ» τους, είτε κερνάνε τους ανθρώπους του συλλόγου, είτε τα παίρνουν στο σπίτι για να δοκιμάσουν οι γονείς τους και να υπερηφανευτούν για τη νέα συνταγή που έμαθαν!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Καρυπίδου.