10 Ιανουάριος 2020, 00:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2020, 01:28

Vicente Huidobro, ο Χιλιανός ποιητής που ανέπτυξε τον Δημιουργισμό

  • Vicente Huidobro, ο Χιλιανός ποιητής που ανέπτυξε τον Δημιουργισμό
    (Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Ο Vicente Huidobro, ή Vicente García Huidobro Fernández όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε μια ημέρα σαν σήμερα, στις 10 Ιανουαρίου 1893, στο Σαντιάγο της Χιλής. Το σημερινό Doodle, που έχει φιλοτεχνήσει η καλλιτέχνιδα Luisa Rivera που έχει ως βάση της το Λονδίνο, είναι αφιερωμένο στα 127 χρόνια από τη γέννηση του Χιλιανού ποιητή.

Ο Vicente Huidobro έγινε ευρέως γνωστός ως «πατέρας του λογοτεχνικού κινήματος Creacionismo (Δημιουργισμός)».

Έγινε ποιητής, ακολουθώντας τα χνάρια της μητέρας του. Έκανε την πρώτη του δημοσίευση στη νεαρή ηλικία των 12. Λίγα χρόνια αργότερα πήγε να σπουδάσει λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χιλής. Σταδιακά, άρχισε να αισθάνεται περιορισμένος από τα παραδοσιακά ποιητικά πρότυπα και το 1914 τα απέρριψε στο μανιφέστο του «Non Serviam» («Δεν θα υπηρετήσω»).

Ο Vicente Huidobro μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεργαστεί με τους σουρεαλιστές ποιητές Guillaume Apollinaire και Pierre Reverdy στο λογοτεχνικό περιοδικό Nord-Sud (Βορρά-Νότου). Στο Παρίσι εφηύρε το Creacionismo, την ιδέα ότι οι ποιητές πρέπει να δημιουργήσουν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους αντί να γράφουν για τη φύση σε παραδοσιακά στυλ και με την παραδοσιακή γλώσσα. Τα Poemas árticos («Arctic Poems», 1918) and Saisons Choisies («Chosen Seasons», 1921) είναι μερικά παραδείγματα, αλλά το 1931 με το long form ποίημα Altazor βάζει τη σφραγίδα στον «Δημιουργισμό».

Αξίζει να τονιστεί ότι έγραψε πάνω από 40 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων θεατρικών έργων και μυθιστορημάτων. Ενθάρρυνε συνεχώς τα λογοτεχνικά πειράματα και επηρέασε πολλούς ποιητές της Λατινικής Αμερικής που τον διαδέχθηκαν. Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1948, στο Σαντιάγο.