9 Ιανουάριος 2020, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2020, 21:34

Νομοσχέδιο για Brexit: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων

  • Νομοσχέδιο για Brexit: Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων
    Βρετανοί βουλευτές την ώρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ (φωτ.: EPA / UK Parliamentary Recording Unit)

Σε μια ιστορική ψηφοφορία, μετά από 3,5 χρόνια κρίσης, οι Βρετανοί βουλευτές έδωσαν απόψε την τελική έγκρισή τους στο νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου. Η Βουλή των Κοινοτήτων, που ελέγχεται από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ενέκρινε με 330 ψήφους υπέρ (έναντι 231 κατά) το νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμφωνία Αποχώρησης), με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πέρσι Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει, την επόμενη εβδομάδα και από τη Βουλή των Λόρδων και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα το εγκρίνει στις 29 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία του «διαζυγίου».

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, ο Τζόνσον θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα σε μια από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις που έχει βιώσει η Βρετανία εδώ και δεκαετίες. Μπαίνει επίσης τέλος στους φόβους για μια άτακτη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, οι οποίοι έριχναν βαριά σκιά στην οικονομία της το τελευταίο διάστημα.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP.