10 Ιανουάριος 2020, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2020, 14:25

«Δέηση Πόντου»: Ένα καλλιτεχνικό γεγονός αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Το Video Art που γίνεται παράσταση στη Μονή Λαζαριστών

Μοναδικές στιγμές θα ζήσουν όλοι όσοι έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν την παράσταση λόγου, μουσικής και εικόνων Δέηση Πόντου, που ανεβαίνει τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 20:00, στην κεντρική σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση, καρπός της συνεργασίας του Δήμου Παύλου Μελά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η ιδέα και τα κείμενα γι' αυτήν την παράσταση αλλά και το video art που είχε προηγηθεί το 2018, ανήκουν στον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη.

Την πολυαναμενόμενη εκδήλωση θα ανοίξει ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης λέγοντας δυο λόγια, ενώ την παρουσίασή της έχει η ζωγράφος Μελίνα Γιαλαμά. Αφηγείται ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Νούσιας και η συνάδελφός του Βερόνικα Αργέντζη παρουσιάζει την «Ωδή ενός μη γάμου».

Λεπτομέρειες για το καλλιτεχνικό γεγονός συζήτησαν χθες οι συντελεστές με τους διοργανωτές, ανάμεσά τους τον δήμαρχο Δήμου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.


Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των συντελεστών και των διοργανωτών της παράστασης που είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: facebook)

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων και μερικοί από τους σημαντικότερους Πόντιους καλλιτέχνες. Ο συνθέτης Don Christo Kemanetzidis έχει τη μουσική επιμέλεια και την ενορχήστρωση της παράστασης. Ο πιανίστας έχει συνθέσει, ειδικά για τη Δέηση Πόντου, πρωτότυπα κινηματογραφικά μουσικά μοτίβα τα οποία θα αποδώσει 14μελής ορχήστρα. Επί σκηνής και με ποντιακά τραγούδια θα εμφανιστούν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο ιεροψάλτης Χρήστος Χαλκιάς που θα αποδώσει μουσικά στάσιμα της καθ’ ημάς Ανατολής και του Πόντου. Λύρα θα παίξουν ο Χρήστος Καλιοντζίδης και ο Γιώργος Ατματσίδης.

Αρωγοί στο καλλιτεχνικό εγχείρημα στέκονται οι Σύλλογοι Ποντίων Νυρεμβέργης, Αμβούργου, Μονάχου και Ντόρτμουντ. Η είσοδος είναι δωρεάν.