8 Ιανουάριος 2020, 20:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2020, 20:27

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Άρχισαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

  • Δίκη της Χρυσής Αυγής: Άρχισαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής
    Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λαπενιώτη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Στο τελικό στάδιο πριν από την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εισήλθε σήμερα η δίκη, με την έναρξη των αγορεύσεων των συνηγόρων των δύο πλευρών. Μετά την εισαγγελική πρόταση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο στις 18 Δεκεμβρίου, η διαδικασία προχώρησε σήμερα με την Πολιτική Αγωγή να λαμβάνει το λόγο με στόχο να δώσει τη δική της θέση απέναντι στα γεγονότα για τα οποία κρίνεται ολόκληρο το κόμμα, και η άλλοτε κοινοβουλευτική του ομάδα, ως εγκληματική οργάνωση.

Οι αγορεύσεις ξεκίνησαν με πρώτη της Χρύσας Παπαδοπούλου, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα.

Με σειρά επιχειρημάτων αντέκρουσε την εισαγγελική εκτίμηση ότι δεν υφίσταται θέμα εγκληματικής οργάνωσης και ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς λειτούργησε μόνος του όταν μαχαίρωσε τον μουσικό. Όπως ανέφερε η συνήγορος, «Ο Ρουπακιάς δεν λειτούργησε μόνος του, ούτε συνελήφθη μόνος του, ούτε περαστικός ήταν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ήταν μέλος του πενταμελούς Συμβουλίου της Νίκαιας. Εκείνο το βράδυ έφθασε στο σημείο της δολοφονίας ακολουθώντας το κομβόι των χρυσαυγιτών». Είπε επίσης, επικαλούμενη συνομιλίες, πως ο μουσικός ήταν στοχοποιημένος.

Κατά την Χρ. Παπαδοπούλου η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποκαλύπτει, χωρίς αμφιβολία, «ενεργοποίηση τάγματος εφόδου», και είναι αδιάφορο αν υπήρξε εντολή δολοφονίας του. «Είναι παραπλανητικό το ερώτημα» είπε η συνήγορος «αν υπήρξε εντολή της ηγεσίας, δεν ερευνά το δικαστήριο αν υπήρξε εντολή διότι δεν υπάρχει κατηγορία ηθικής αυτουργίας και δεν κρίνεται αν ο Μιχαλολιάκος ή ο Λαγός έδωσαν εντολή να σκοτώσουν τον Φύσσα. Η εισαγγελέας αγνόησε το τηλεφώνημα του πυρηνάρχη προς τον Λαγό λίγο πριν στείλει τα μηνύματα που κινητοποίησαν το τάγμα εκείνο το βράδυ».

Η συνήγορος είπε πως η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση «με ποινικό μητρώο» λόγω σωρείας αποφάσεων για βίαιες επιθέσεις, και τόνισε πως στόχος της ήταν η επικράτηση «στο δρόμο», η «κατάκτηση του ζωτικού χώρου», και στο πλαίσιο αυτό ήθελε τα θύματά της να γνωρίζουν «πως τους χτύπησε η Χρυσή Αυγή». Όπως ανέφερε η Χρύσα Παπαδοπούλου, απαντώντας στο επιχείρημα πως «δεν είχε όφελος η Χρυσή Αυγή από την δολοφονία Φύσσα», αν ο Ρουπακιάς δεν είχε συλληφθεί επιτόπου, η ΧΑ θα είχε όφελος γιατί «θα έκανε κουμάντο στο Κερατσίνι. Θα είχε περάσει το μήνυμά της πως όποιος διαφωνεί εξολοθρεύεται…».

Οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζονται. Θα ακολουθήσουν εκείνες της υπεράσπισης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα πρέπει να αναμένεται μετά από πέντε ή έξι μήνες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.