8 Ιανουάριος 2020, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2020, 18:28

Καταγγελίες για απάτη από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας

  • Καταγγελίες για απάτη από την Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας
    (Φωτ.: Alice Pien / commons.wikimedia.org)

Μη γιατροί –όπως κομμωτές, αισθητικοί, μανικουρίστες–, αλλά και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, χωρίς εκπαίδευση και πιστοποίηση, προβαίνουν σε αισθητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις (ενέσεις botox και υαλουρονικού), προκαλώντας σε μερικές περιπτώσεις προβλήματα μη αναστρέψιμα στην υγεία του ασθενούς.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί προβλήματα όπως τύφλωση και εγκεφαλικά, αλλά και μετάδοση νοσημάτων όπως φυματίωση και ηπατίτιδα C.

Τις σοβαρές καταγγελίες έκαναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματοχειρουργικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας 16-18 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας από τους συναδέλφους τους να εκπαιδεύονται, τους πολίτες να ενημερώνονται και την πολιτεία να λάβει μέτρα ελέγχου.

Για «τυχοδιώκτες» και «τσαρλατάνους» που κάνουν ιατρικές πράξεις μίλησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας Τ. Ανθόπουλος. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ανύπαρκτοι, ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα καταγγελία που έκανε ο ίδιος τον Μάιο για μη νόμιμο ιατρείο και ακόμη η καταγγελία δεν έχει ελεγχθεί, με αποτέλεσμα το ιατρείο ακόμη να λειτουργεί.

Όπως είπε, υπάρχει νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της αισθητικής ιατρικής και η αρμοδιότητα ανήκει στην αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική, ωστόσο δεν υπάρχει μηχανισμός για την τήρησή της, με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος και η εξαπάτηση των πολιτών να είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο. Το πρόβλημα διογκώνεται και με τα μη πιστοποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου. «Μερικοί γιατροί έχουν ξεχάσει και τη δεοντολογία», τόνισε ο Τ. Ανθόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θεραπεία ακμής στην πλάτη κόστισε 4.500 ευρώ ενώ το πραγματικό κόστος ήταν γύρω στα 60 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και σε περιστατικά «εκπαίδευσης» από εταιρείες για να προωθούν τα προϊόντα τους.

Όσον αφορά τους πολίτες θα πρέπει, σύμφωνα με τον Τ. Ανθόπουλο, να ενημερώνονται και να επιλέγουν πιστοποιημένα ιατρεία για αισθητικές επεμβάσεις.

«Η αισθητική δερματολογία δεν είναι βελάκια», ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, τονίζοντας ότι το δέρμα είναι όργανο και ο δερματολόγος γνωρίζει πώς θα το αντιμετωπίσει. Η δερματοχειρουργκή είναι ο τομέας της δερματολογίας που ασχολείται με τη διάγνωση, τη χειρουργική και αισθητική θεραπεία των νοσημάτων του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, π.χ. τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος ή την ανανέωση του γηρασμένου δέρματος. Η Εταιρεία έχει σκοπό να προαγάγει και να υποστηρίξει την επιστημονική έρευνα στον τομέα της χειρουργικής και αισθητικής του δέρματος και προσφέρει διαρκή επιμόρφωση-μετεκπαίδευση των δερματολόγων.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες οι νεότερες θεραπευτικές τεχνικές σε ένα ευρύ φάσμα συναφών με τον κλάδο θεματικών (έκχυση της βοτουλινικής πρωτεΐνης και του υαλουρονικού οξέως, των ενέσιμων νημάτων, ήπιες επεμβατικές και χειρουργικές τεχνικές στο πρόσωπο που χρήζουν τοπικής αναισθησίας, κ.ά.).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Φ.