8 Ιανουάριος 2020, 12:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2020, 12:01

Το Ιράν χτύπησε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ – «Ήταν χαστούκι» λέει ο Αλί Χαμενεΐ

  • Το Ιράν χτύπησε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ – «Ήταν χαστούκι» λέει ο Αλί Χαμενεΐ
    (Φωτ.: Iran's Supreme Leader Office)

Την… ηχηρή προειδοποίηση προς την Ουάσινγκτον ότι θα «κοπεί το πόδι των Αμερικανών στην περιοχή» έκανε σήμερα ο Χασάν Ροχανί, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Τεχεράνης μετά τις επιθέσεις με πυραύλους εδάφους-εδάφους που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

Τηλεοπτικό διάγγελμα έκανε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα «χαστούκι στο πρόσωπο των Αμερικανών».

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απέκλεισε οποιαδήποτε επανάληψη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για την πυρηνική συμφωνία του 2015, υποστήριξε ότι η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί αποδεικνύει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, και υπογράμμισε ότι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και «αυτό το αλαζονικό σύστημα».

«Η στρατιωτική δράση όπως αυτή δεν επαρκεί. Το σημαντικό είναι να τερματιστεί η φθοροποιός παρουσία της Αμερικής στην περιοχή», πρόσθεσε και ζήτησε εκδίκηση για τον θάνατο του υποστράτηγου. Συνολικά 22 ιρανικοί πύραυλοι έπεσαν στις δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Πηγές από τη Βαγδάτη και την Ουάσινγκτον δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία για θύματα, αν και η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν «80 Αμερικανοί στρατιώτες».

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο ειδικός στις ένοπλες σιιτικές οργανώσεις Φίλιπ Σμάιθ τόνισε ότι το ηχηρό μήνυμα της Τεχεράνης προς τη Δύση σηματοδοτεί μια νέα φάση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Τη συνέχεια ενδέχεται να τη δώσουν “οι πράκτορες του Ιράν”, οι πολλές ένοπλες φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και αλλού», πρόσθεσε.

Ενδεικτική της ανησυχίας για κλιμάκωση της κατάστασης είναι και η απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να απαγορεύσει τις πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν και του Κόλπου. Παρόμοια απόφαση έλαβαν και άλλες εταιρείες.

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποιούν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή. Η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν στο Ιράκ, όμως ο Καναδάς και η Γερμανία επεσήμαναν ότι μετακινούν μέρος των στρατιωτών τους προς την Ιορδανία και το Κουβέιτ. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να αποσύρει προσωρινά μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ.