8 Ιανουάριος 2020, 22:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2020, 22:56

Οι Μωμόγεροι «ξαναχτύπησαν» στην Κομοτηνή (βίντεο)

  • Οι Μωμόγεροι «ξαναχτύπησαν» στην Κομοτηνή (βίντεο)
    (Φωτ.: Μελίνα Σαββίδου)
  • Οι Μωμόγεροι «ξαναχτύπησαν» στην Κομοτηνή (βίντεο)
    (Φωτ.: Μελίνα Σαββίδου)

Ξεσήκωσαν την Κομοτηνή οι Μωμόγεροι του Θρυλορίου το πρωί της περασμένης Κυριακής, γυρνώντας όλη την πόλη. Εδώ και 20 χρόνια χορεύουν, τραγουδούν, σατιρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και ζωντανεύουν την Κομοτηνή διώχνοντας με το θόρυβο των κουδουνιών τους τα κακά πνεύματα. Το δρώμενο πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης «Η Κερασούντα & το Γαρς», με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Ο θίασος φέτος αποτελούνταν, μεταξύ άλλων, και από πολύ μικρούς συμμετέχοντες.

Μπροστάρισσα για μια ακόμη χρονιά ήταν η πρόεδρος του σωματείου Χρύσα Μαυρίδου, η οποία καθοδηγούσε τους μικρότερους δίνοντας παλμό στην παράσταση. Ο θίασος πέρασε από πλατείες, κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους με τη συνοδεία λύρας και νταουλιού.


(Φωτ.: Μελίνα Σαββίδου)

Όλοι φορούσαν εντυπωσιακές μάσκες από δέρματα ζώων, δορές προβάτου, κουδούνια κρεμασμένα γύρω από το λαιμό και τη μέση, ενώ κεντρικό πρόσωπο ήταν η νύφη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι Μωμόγεροι πλέον ανήκουν στη νέα γενιά, κάτι που δείχνει πως το έθιμο θα έχει αντοχή και τα επόμενα χρόνια.


(Βίντεο: ERT KOMO)