8 Ιανουάριος 2020, 08:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2020, 08:47

Αντίποινα του Ιράν στις ΗΠΑ: Πύραυλοι έπληξαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

  • Αντίποινα του Ιράν στις ΗΠΑ: Πύραυλοι έπληξαν αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ
    (Φωτ.: αρχείο EPA)

«Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» ονομάστηκαν από την Τεχεράνη τα αντίποινα για το θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς· μετά τη λήξη του εθνικού πένθους, οι Φρουροί της Επανάστασης έπληξαν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ: μία στην Αρμπίλ (στο ιρακινό Κουρδιστάν, στα βόρεια της χώρας) όπου βρίσκεται το αρχηγείο του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, και τη βάση Άιν αλ Άσαντ στην επαρχία Άνμπαρ όπου υπάρχουν και κατοικίες.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 πύραυλοι. Ο ιρακινός στρατός, από τη μεριά του, ανακοίνωσε την εκτόξευση 22 πυραύλων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, που επαναλαμβάνουν το αίτημα για απόσυρση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, απείλησαν και το Ισραήλ, καθώς «και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» που θα βοηθήσουν την Ουάσινγκτον να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερλι,

Αν και το Ιράν ισχυρίζεται ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ καταστράφηκε ολοσχερώς, εντούτοις ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να υποβαθμίσει το χτύπημα. «Όλα είναι καλά» έγραψε στο Twitter και προανήγγειλε ότι μέσα στη μέρα θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση. Προς το παρόν παραμένει συγκεχυμένο το αν υπάρχουν νεκροί – η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαιώνει τις απώλειες, ενώ η ιρανική κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για «80 Αμερικανούς τρομοκράτες» που σκοτώθηκαν και για αμερικανικά ελικόπτερα που υπέστησαν ζημιές.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι σημερινές επιθέσεις ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει, ούτε να λυπηθεί τους Αμερικανούς στρατιώτες. «Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή, ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.