7 Ιανουάριος 2020, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2020, 17:11

Κομπίνα με εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων ζημίωσε πάνω από 15,5 εκατ. ευρώ το Δημόσιο

  • Πρεμιέρα τον Μάρτιο για τον e-ΕΦΚΑ
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών εξάρθρωσε, μετά από πολύμηνη έρευνα, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη δράση της σπείρας είναι περισσότερα από 15,5 εκατ. ευρώ!

Ήδη σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος έξι Ελλήνων.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας διέπρατταν απάτες και πλαστογραφίες σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, μέσω της σύστασης εικονικών εταιρειών ή την εκμετάλλευση ήδη υπαρχουσών και την εικονική ασφάλιση εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, για χρονικό διάστημα 14 ετών και ειδικότερα από το 2001 έως το 2015, το ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, που διατηρούσε εταιρεία, προέβαινε με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της εταιρείας, σε δέκα άλλες εταιρείες «αχυρανθρώπων», έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.

Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχεται στο ποσό των 11.117.411,86 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι. Παράλληλα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις ΔΟΥ ύψους 4.572.733,37 ευρώ, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.τλ).