6 Ιανουάριος 2020, 21:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2020, 21:29

ΗΠΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς (φωτο, βίντεο)

  • ΗΠΑ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αγιασμό των υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς (φωτο, βίντεο)
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Στην 114η τελετή Αγιασμού των υδάτων, στην πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα. Χιλιάδες Έλληνες ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, και παρακολούθησαν τον λαμπρό εορτασμό των Θεοφανίων που έγινε μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή φώτιση», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, ενώ ήδη δεκάδες ελληνόπουλα είχαν βουτήξει στο νερό. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης, στον οποίο όλοι, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια, ενώ ο κόσμος φώναζε «Άξιος».

Ο πρωθυπουργός, νωρίτερα το πρωί (ώρα Αμερικής), παρακολούθησε με τη σύζυγο του τη Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινκς μαζί με αμέτρητους άλλους ομογενείας που ζουν μόνιμα σε αυτή την πόλη της Φλόριντα. «Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας, αυτή την πολύ σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μια σύντομη ομιλία του και συνέχισε: «Εδώ που χτυπάει πιο δυνατά, ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Αμερική, η καρδιά του ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή».


Ο Κ. Μητσοτάκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς
(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν από 98 χρόνια, στον ίδιο χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Λίγους μήνες μετά και καθώς ετοιμαζόταν ύστερα από τη μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη συνθήκη της Λοζάνης, οι Έλληνες από το Τάρπον Σπρινκς του έστειλαν ένα ευχητήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του έθνους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στον ελληνισμό στο Τάρπον Σπρινκς, που βρίσκεται, σε αυτή την πόλη της Αμερικής πάνω από έναν αιώνα. «Από τους πρώτους σφουγγαράδες από την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη, ήρθαν και έκαναν την Αμερική σπίτι τους, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το αόρατο βήμα που ένωνε πάντα τους Έλληνες με την πατρίδα μας», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης και δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που του δίνεται η ευκαιρία στο Τάρπον Σπρινκς να συγχαρεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. «Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι σπουδαίος και όπως λέει το όνομά του φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον ελληνισμό εδώ και παντού στον κόσμο», υπογράμμισε. Απευθυνόμενος στον κ. Ελπιδοφόρο σημείωσε: «Να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει το έργο σας και οικονομικά τη Θεολογική Σχολή στην Βοστόνη».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Επίσης, απευθυνόμενος στα Ελληνόπουλα, που φέτος βούτηξαν κατά τον Αγιασμό των υδάτων, τους ευχήθηκε να κρατούν τη δύναμη του Σταυρού και της πίστης μέσα τους. «Εύχομαι σε όλους σας τα καλύτερα. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα, νομίζω, νερά. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχτηκε ένας λαμπρός ήλιος», είπε ο πρωθυπουργός. Πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός, μαζί με τη σύζυγό του, γευμάτισε με μέλη της ελληνικής κοινότητας στο ελληνικό εστιατόριο Hellas.


Ο Κ. Μητσοτάκης με μέλη της ομογένειας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Αρμένης.