6 Ιανουάριος 2020, 15:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2020, 15:54

Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

  • Η Τουρκία προσπαθεί να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ
    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA / TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE)

Τον ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέλ Σουλεϊμανί από αμερικανικό χτύπημα, θέλει να παίξει η Τουρκία. Αν και δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πώς ακριβώς θα το κάνει όταν και οι δικές της σχέσεις με την Ουάσινγκτον δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ωστόσο ίσως έχει σημασία η σχετική δήλωση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό και Ιρανό ομόλογό του.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Άγκυρα είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, απάντησε ότι η Τουρκία θα στηρίξει κάθε ενέργεια για την αποκλιμάκωση της έντασης. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις άλλες χώρες για να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ή να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει, την Τετάρτη, στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κατάρ. «Η κοινή ανησυχία μας είναι μήπως μετατραπεί το Ιράκ σε εμπόλεμη ζώνη για άλλες, τρίτες χώρες. Πρόκειται για έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για το Ιράκ και την περιοχή μας. Επομένως, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τον κύκλο της βίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ιρακινού Κοινοβουλίου να εκδιώξει από τη χώρα όλες τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν είναι δεσμευτική και υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Ιρακινό ομόλογό του να ενεργήσει με βάση τη λογική. «Ο φόνος του Σουλεϊμανί δεν άλλες τις ισορροπίες μόνο στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν. Αυτό μπορεί να ενισχύσει ριζοσπαστικές οργανώσεις», προειδοποίησε.

Ο Τσαβούσογλου είπε τέλος ότι έχει συζητήσει τις εξελίξεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Βρετανίας, του Κατάρ και του Πακιστάν, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.