6 Ιανουάριος 2020, 12:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2020, 12:27

Σε εξέλιξη ο «Ηφαιστίων» – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες

 • Σε εξέλιξη ο «Ηφαιστίων» – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες
  Προβλήματα στις μετακινήσεις στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της Βοιωτίας προκαλεί o «Ηφαιστίων». Εδώ το χωριό Λεοντάρι, σε υψόμετρο περίπου 400 μ. (φωτ.: meteo.gr / Panagiotis Kemmos)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων», η οποία έως τις πρώτες πρωινές ώρες των Θεοφανίων, μεταξύ άλλων, έχει επηρεάσει με ισχυρές βροχοπτώσεις την Κρήτη και με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις τα ανατολικά κυρίως ηπειρωτικά της χώρας.

Άνεμοι σε επίπεδο θύελλας επικρατούν από το πρωί στο Αιγαίο, με ταχύτητες που έφθασαν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα στην Παξιμάδα Καρύστου και τα 147 χλμ/ώρα στη νότια Τήνο.

Οι σχετικές καταγραφές έγιναν από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου / meteo.gr μέχρι τις 08:30.

Για το υπόλοιπο της ημέρας, αναμένεται περιορισμός των χιονοπτώσεων στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης, με τα φαινόμενα να διατηρούν πάντως τον έντονο χαρακτήρα τους. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται. Στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στο Αιγαίο θα πνέουν σήμερα βόρειοι άνεμοι με εντάσεις που θα φτάνουν και τοπικά θα ξεπερνούν τα δέκα μποφόρ.

(Φωτ.: meteoclub)

Χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ηλιοφάνεια σε αρκετές περιοχές

Με χαμηλές θερμοκρασίες, όχι όμως ασυνήθιστες για την εποχή, «ξύπνησαν» σήμερα, ανήμερα Θεοφανίων αρκετές περιοχές στη βόρεια Ελλάδα. Σε μεγάλες πόλεις της δυτικής Μακεδονίας όπως την Κοζάνη, την Καστοριά και τη Φλώρινα, το θερμόμετρο έδειχνε στις οκτώ το πρωί -2 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χωριά που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της δυτικής Μακεδονίας η θερμοκρασία ήταν πιο χαμηλή κατά δύο έως τρεις βαθμούς.

Σε χωριά και πόλεις της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η μέρα ξημέρωσε με ελάχιστες θερμοκρασίες τουλάχιστον ένα βαθμό άνω του μηδενός και, σε άλλα σημεία, «άγγιξαν» τους τέσσερις έως πέντε βαθμούς. Χαρακτηριστικά, στο Παρανέστι Δράμας, μία περιοχή όπου το θερμόμετρο «συνηθίζεται» να αγγίζει αρνητικά... ρεκόρ, η θερμοκρασία στις 9 το πρωί σήμερα, ήταν στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ο ήλιος με δόντια έκανε την εμφάνισή του από νωρίς το πρωί, αφού η θερμοκρασία άγγιξε τους τρεις βαθμούς Κελσίου, ωστόσο, οι βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ, κάνουν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα του επαρχιακού δικτύου στους νομούς Πέλλας και Χαλκιδικής. Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται:

 • από το 52,5ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αγίου Προδρόμου - Αρναίας
 • στην επαρχιακή οδό Σημάντρων-Βάβδου - Αγίου Προδρόμου στο νομό Χαλκιδικής
 • από το 17ο χιλιόμετρο του οδικού δικτύου Άρνισσας - Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας στο νομό Πέλλας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • από το 26ο έως 53ο χλμ της επαρχιακής οδού Γρεβενών - Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας
 • από το 26ο έως 54ο χλμ της επαρχιακής οδού Γρεβενών-Σαμαρίνας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • από το 18ο έως το 28 χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου )
 • από το 30ο έως 38ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης)
 • σε τμήματα του ορεινού επαρχιακού οδικού δικτύου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής , καθώς και στο εθνικό και υπόλοιπο επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, καθώς και σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • από το 1ο έως 28ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας)
 • από το 1ο έως 30ο χλμ της Επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου)
 • από το 1ο έως το 18ο χλμ της Εθνικής οδού Φλώρινας-Κοζάνης
 • από το 1ο έως το 14ο χλμ αυτοκινητόδρομου (Α27) Φλώρινας-Νίκης
 • από το 1ο έως το 18ο της Εθνικής οδού Φλώρινας-Νίκης 
 • στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αετού-Νυμφαίου
 • στο επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.