6 Ιανουάριος 2020, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2020, 08:47

Θεοφάνια στη δυτική Κρήτη

  • Θεοφάνια στη δυτική Κρήτη
    Πρόβατα βγαίνουν από το χιονισμένο μαντρί για βοσκή. Αργότερα θα ευλογηθούν τα κουδούνια τους (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ /Στέφανος Ραπάνης)

Με παραδοσιακό τρόπο και θρησκευτική λαμπρότητα γιορτάζονται στη δυτική Κρήτη τα Άγια Θεοφάνια. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πιστοί παίρνουν «το αγίασμα» από τους ιερούς ναούς και στη συνέχεια παρακολουθούν την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Ιερείς αγιάζουν τα ύδατα σε λιμάνια, φράγματα, μεγάλες δεξαμενές, και λίμνες. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό κυρίως στα λιμάνια, όπου στο σημείο της τελετής συγκεντρώνονται δεκάδες σκάφη.

Κάποιοι τολμηροί βουτούν στα νερά για να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία της εκκλησίας.

Στην Αγία Μαρίνα Χανίων την ώρα του αγιασμού των υδάτων ο ιερέας απελευθερώνει στον ουρανό λευκά περιστέρια. Στα χωριά, αλλά και στις πόλεις ιερείς επισκέπτονται σπίτια και επιχειρήσεις για τον καθιερωμένο αγιασμό. Το απόγευμα των Φώτων, σε ορισμένα ορεινά χωριά οι κτηνοτρόφοι πηγαίνουν στα ζωντανά τους για να τα ταΐσουν κριθάρι, ενώ υπάρχει ακόμη και το έθιμο της ευλογίας των κουδουνιών των προβάτων.

Στα Χανιά την ημέρα των Φώτων οι χειμερινοί κολυμβητές κόβουν παραδοσιακά την πίτα τους συνήθεια που συνοδεύεται από βουτιές στα παγωμένα νερά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α. Νομικού.